Цените на имотите няма да падат, поскъпването обаче се забавя

  • 05 май 2023 15:50

  • 759
  • 0
Цените на имотите няма да падат, поскъпването обаче се забавя
© Novini.bg/ Canva

Спад в цените на жилищата у нас няма да има, наблюдава се обаче забавяне на ръста. Това коментира в ефира на „Директно“ председателят на Националното сдружение Недвижими имоти Добромир Ганев.

За основен двигател на охлаждането на пазара той посочи усложнената политическа и икономическа обстановка в страната, което прави пазара на жилища труден за прогнозиране. 

Прогноза: До края на годината темповете на растеж на цените на жилищата в България намаляват

Друг фактор, който влияе, е очакването за покачване на лихвите по ипотечните кредити. Данните обаче показват, че в България лихвите се покачват много бавно и далеч не толкова значително, колкото в останалата част от Европа, посочва експертът.

От друга страна според някои експерти имотният пазар навлиза в рецесия, заради три поредни тримесечия на спад в броя на сделките. Според Ганев обаче ситуацията е по-различна.

„Ако гледаме технически въпроса, може да говорим за рецесия, но ако гледаме по-практично на пазара тези спадове ги сравняваме обичайно с тримесечие от предходна година, но това са двете най-силни години", посочи той

В последните 8-9 години наблюдаваме постоянен ръст на цените на имотите, изтъкна още той и подчерта, че в момента се наблюдава спад по отношение на обема на сделки. В предишни години, когато е имало такова свиване, в последствие търсенето се мултиплицира, категоричен е Ганев и изтъква, че се запазва тенденцията търсенето на жилища да надвишава значително предлагането.

Отстъпление има и при купувачите, които са по-предпазливи заради страховете от високата инфлация и очакванията за повишение на лихвите по ипотечните кредити, а настоящата обстановка е е подходяща за по-либерално настроените купувачи, смята още. гостът

Данни на НСИ показаха спад в започнатото ново строителство у нас, като през първото тримесечие на 2023 г. издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват спрямо последното тримесечие на миналата година с 8.5%.

Според Ганев това е сигнал за зрялост в поведението на предприемачите, предаде bgonair.

“По-малкото желание за покупки в момента, дава възможност на пазара да намали своето предлагане и да балансира това съотношение, което е изключително важно за цените” - подчерта експертът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
759 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини