Георги Георгиев: Общините имат спешна нужда от редовно правителство и нов бюджет

  • 18 април 2023 21:02

  • 530
  • 0
Георги Георгиев: Общините имат спешна нужда от редовно правителство и нов бюджет
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Изключително важно е да има бюджет, след избор на правителство, разбира се, защото преди всичко Народното събрание трябва да избере редовно правителство, което да поеме отговорността за управлението. И за да знаем ние на кого да вдигнем телефона при конкретен проблем, освен да се пишат писма между институциите, които пътуват със седмици. Така проблеми не се решават. Това каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев Георги Георгиев Георги Георгиев е роден е на 26.05.1986 г. Има юридическо образование и е бил адвокат към Софийска в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му 265 български общини не могат да работят.

"Ние можем да продължим със старите бюджети, но новите проблеми не можем да ги решим със старите бюджети. Радвам се, че след празниците можем да се поздравим с такова джентълменско споразумение (изборът на Росен Желязков за председател на НС - бел. ред.), без съмнение парламент няма как да работи без председател. Предстоят много проблеми на обществото, които не са проблеми на една или друга партия само, те са проблеми на българските граждани", допълни Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Силвия Георгиева: Ако до юли нямаме приет бюджет, общините остават без бюджети

Според него трябва да се приеме механизъм за овладяване на инфлацията и най-вече на поскъпването на всички важни стоки.

"Трябва някой да може адекватно да отговаря на проблемите, които изникват всеки ден, за да знаят хората към кого могат да се обръщат. Все още вярвам, че колегите, които се занимават с политика, без значение от коя политическа група са, в крайна сметка мислят преди всичко за гражданите, а след това за рейтинга или политическите сметки", поясни той.

И риторично зададе въпроса към първите две политически сили: "Ако не искаш да управляваш държавата, как тогава ще искаш да управляваш столицата на същата тази държава? Очевидно националната власт е огромна отговорност, политиците обаче се явяват на избори, за да носят отговорност."

Георгиев отчита като грешка, че "Демократична България" не е била достатъчно активна в социалните мрежи.

"Оказва се, че какво всъщност се работи е едно, а какво се показва и споделя - нещо съвършено различно. Дотук бяха колажите, дотук бяха различните статуси, послания и апели във Facebook. Когато хората ни изберат, се очаква да кажем дали тук ще има булевард, ако да - откъде ще се намерят пари. Дали ще отчуждим имотите и в какви срокове ще се случи, останалото са заклинания. Сега да се говори за това как няма да има правителство, защото предстоят местни избори в София, ми изглежда като една много нездрава фиксация във власт на всяка цена", категоричен е председателят на СОС.

Георгиев припомни, че той и колегите му са положили клетва, за да се грижат за проблемите на града.

"За да се решат проблемите, трябва конкретика и идеи. Не знам доколко е известно, че близо от половината софиянци се управляват от пряко избрания от тях мажоритарен кмет. Има ли нужда да аргументираме колко тежък е проблемът за софиянци с детските градини? Г-жа Фандъкова приготви една програма за изграждане на детски градини. Принципът е следният - прави се анализ в кои райони има недостиг и се отпуска финансиране на тези районни кметове, пряко избрани от гражданите, които имат проект. Няма как да се отпуснат пари без да има проект", поясни Георгиев.

От думите му стана ясно, че в "Красно село" има 0 проекта, а 100 000 души очакват нови детски градини.

"И в район "Слатина" отново 0 детски градини. Същият е проблемът и в "Оборище", районът се управлява от "Демократична България" вече 8 години. Но хората не искат от нас оправдания. Когато се правят грешки, те трябва да се признават и бързо да се поправят. Резултатите обаче показват друго - нула проектирани нови детски градини. Не е джентълменско отношението да се обвинява за всичко Фандъкова", заяви Георгиев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
530 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини