Васил Велев (АИКБ): Нужно е правителство на широка основа и приемане на бюджет

  • 13 април 2023 19:42

  • 338
  • 6
Васил Велев (АИКБ): Нужно е правителство на широка основа и приемане на бюджет
© Булфото (архив)

"Нужно е формиране на правителство на широка основа и приемане на бюджет, позволяващ да продължим пътя си към еврозоната и ограничаващ инфлацията, ускоряващ икономическия растеж". Това каза Васил Велев, председател на Управитения съвет на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ)", цитиран от днес.бг.

"У бизнеса има разочарование от отлагането на влизането на България в еврозоната", посочи още Велев. "Това е наш дългогодишен приоритет - еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество", каза още той.

"Преките спестявания на средства от влизането в еврозоната биха били над милиард, но много по-голяма е ползата от статута, който страната би получила. Означава сигурност за инвеститорите, привлекателна инвестиционна дестинация. Мястото ни в класациите за правене на бизнес и конкурентоспособността биха се повишили", допълни икономистът.

"Популизмът продължава и от Народното събрание, чухме подобни заявки, как ще увеличим разходите, няма да вдигаме данъци и ще свием дефицита" подчерта Велев.

 "Това няма как да стане. Той вече е прекомерно голям и ако нищо не се промени, според изчисленията на Министерство на финансите, на база на взети вече от предишните два парламента решения и промени в законите, се очертава дефицит от порядъка на 6-7%. Това са близо 12 млрд. лв. За да бъде 3%, трябва брутният вътрешен продукт БВП да е 400 млрд. лв., а той е 165 млрд. лв. за миналата година и за 2023 се прогнозират 182 млрд. лв", каза още той.

Донев: Ако няма редовно правителство в края на април, ще внесем Бюджет 2023

"Няма как да се постигне трипроцентен дефицит, без да се свият разходите и да се намалят нетаргетираните плащания, които тласкани от популизъм и борба за гласове се надпреварваха да предлагат и приемат в предишните два парламента", допълни Велев.

"Имаме спад на инвестициите от и без това ниското им равнище", каза още той. "В годините, когато имахме за цел влизане в ЕС и три последователни пълни мандата от по 4 години, стигнахме ръст на БВП от порядъка на 6-7% годишно и то няколко години подред. Тогава инвестициите бяха 36%, а сега са 18% и намаляват", обясни Велев.

Като друг болезнен проблем събеседникът изтъкна липсата на човешки ресурси, както и липсата на съответствие между потребностите на пазара и това, което образователната система дава.

"Липсват всякакви стимули за един режим на трудова имиграция, който е подобен на останалите европейски страни. Ние имаме една от най-рестриктивните системи за внос на човешки ресурси, при условие, че имаме най-бързоизчезващата работна ръка. Само по чисто демографски причини, ние губим 50 хиляди души годишно, а в същото време ограничаваме притока на човешки ресурси отвън", каза той.

"Кадрите, които идват от образователната система, се налага да бъдат доквалифицирани при нас", добави Велев.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
338 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Барни Ръбъл-дръвце

2023.04.14 | 09:02

6
Абе Васко защо ти е нов бюджет като вечно имаме ниска производителност.Пък и защо му е на нащенеца заплата повече от 1000 лева ще е вредно за вас.

2023.04.14 | 05:28

5
Единствената причина тоя полуграмотен помияр да има пари е това, че в далечната 1990-та, другарят андрей луканов му подари държавен фонд "ТНТМ".

2023.04.13 | 21:45

4
голям мръсник

2023.04.13 | 21:37

3
АЗ НЕ ЖИВЯХ!Моят живот мина в КОМУНИСТИЧЕСКИ ЕКСПЕРИМЕНТИ!С БЮДЖЕТ,БЕЗ БЮДЖЕТ ДОКАТО ЕДНИ СИ ПЪЛНЕХА ГУШИТЕ,ДРУГИ МИЗЕРСТВУВАХА И ИЗЛЪГАНИ ЗА КОЙ ЛИ ПОРЕДЕН ПЪТ,ЧАКАХА ДА СЕ СЛУЧИ НИЩОТО !
Хййк

2023.04.13 | 20:28

1
Вельо Прави са младите да не ви работят Някой да ви работи, вие да богатеете И аз спирам да работя Внасяйте си индийци Няма и да купувам бълг стоки

2023.04.13 | 21:22

2
Индийците са по-умни от нас

Добави коментар

Водещи новини