Как предложението за таван на надценките ще се отрази на цените?

  • 10 април 2023 09:30

  • 740
  • 2
Как предложението за таван на надценките ще се отрази на цените?
© Novini.bg/ Canva

Министерството на икономиката работи върху нова мярка за овладяване на високите цени у нас.

Министър Стоянов: Видяхме надценки от порядъка на 70-80%

Снимка: btvnovinite.bg

Държавата планира да въведе изискване за максимум 10% надценка за 17 храни. В списъка влизат брашно, хляб, месо – свинско и пилешко, както и кайма.

Предвижда се надценка да има и върху цените на млечните продукти сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко, масло, масло и олио. Сред предложените храни с таван на надценката са още яйца, захар, боб, ориз и храни за кърмачета.

 

Снимка: btvnovinite.bg

От министерството уточняват, че списъкът може да се променя, но търговците ще са задължени да определят поне по 1 продукт от тези групи, който да бъде с надценка не по-голяма от 10%.

Предложението предвижда ограничението да е само за големите търговци – тези с оборот над 30 млн. лв. за миналата година. Таванът на надценките ще стане факт, ако депутатите от новото 49-ото Народно събрание го одобрят, тъй като се предлага като законопроект.

Мнението на производителите

Никодим Войнов е един от най-големите производители на млечни продукти в Монтана, биле и търговец.

„В плановата икономика до 1989 г. имаше регламентирани надценки – 25%, 40%, 60%. Не зная дали някой от днешните вносители на законопроекти го знаят това нещо. И ми е чудно как можеш да кажеш на един търговец на каква цена да си продаде стоката“, коментира Войнов.

Снимка: btvnovinite.bg

Той напомни, че на свободния пазар цената се определя от търсенето и предлагането.

По думите му цените на млечните продукти със сигурност ще се понижават, защото има свърхпредлагане на суровина. В момента залежават тонове готова продукция млечни продукти, което означава, че неминуемо цените ще вървят надолу, уточни производителят.

Коментарът на икономистите

Икономистите на се единни относно ползите и вредите от тавана на надценките.

„Това, което се предлага, толкова лъха на жив социализъм, че е впечатляващо как 30 г. по-късно на някого да му хрумва подобно нещо“, смята финансистът Любомир Дацов.

По думите му в проектозакона има неща, които са на ръба на закона, като това търговците да се делят на малки и големи. 10% надценка означава да накараш някой да продава на два пъти по-ниска цена, отколкото са му разходите, допълни Дацов.

„Нещата не са толкова крайни – говорим за един законопроект, който е за 17 стоки – един от 200 вида кашкавал и един от 200 вида хляб ще бъде с 10% надценка. Големите търговски вериги, бидейки монополисти в голяма степен на тези стоки от малката потребителска кошница,  няма да бъдат сериозно засегнати“, е мнението на главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

По думите му в други държави има таван на цените, което е крайна мярка, но в тавана на надценките има логика, защото ще засегне само крайната фаза на формиране на цената.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
740 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.04.10 | 12:08

2
От соца много добре знаем какво става, когато държавата започне да определя цените - празни магазини. Или поне стоките, които държавата "спасява" ще изчезнат и ще се продават основно на "черния пазар".

2023.04.10 | 10:04

1
Бойко намали ДДС-то на Мишо бирата и бирата поевтиня-за известно време.Махнаха ДДСто на хляба,замесиха го с Украинско зърно,ама хляба не падна ,може би ще бъде голяма загуба за държавния бюджет ако падне цената му.Очаквам намаление на цените на лекарствата-все пак има живото-спасяващи и жизнено важни лекарства за болния ни народец. За производство на Млякото "Верея" и не само, в голяма степен се ползува сухо мляко,което хрупка по зъбите на човек докато го пие,ама защо е скъпо ли?НЕ ЗНАМ!

Добави коментар

Водещи новини