Министър Стоянов: Искаме да има таван на надценката от продуктова група

  • 04 април 2023 18:01

  • 1044
  • 3
Министър Стоянов: Искаме да има таван на надценката от продуктова група
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Преди няколко седмици започвайки да купува прозрачно суровини, намали цените. Това доведе до рязко увеличаване на търсенето на техните продукти. Ел Би Булгарикум търсеха партньор за разпространение на продуктите си. Това вече е факт в лицето на Централния кооперативен съюз (ЦКС). Това заяви служебният министър на икономиката Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Идеята на сайта за цените е да се даде възможност на веригите да предоставят своите най-ниски цени, които не са на промоция. Идеята е да има прозрачност. За момента виждаме едно задържане на цените. Ние гоним резултат намаление на цените. Има средно над 10 000 влизания на ден. Може да се направи съпоставка как се движат суровините и е за удобство на потребителите. Втората основна функция на сайта е и регулаторна. Той помага и на контролните органи, които така знаят къде да фокусират проверките си. Има и рубрика за контрола“, разясни той.

„В момента максималният акт, който може да налага КЗК е 50 000. В момента глобите са ниски, затова се върви към завишаването им. Той даде пример с други държави, където има санкция в размер на 4% от оборота“, съобщи министърът на икономиката.

Никола Стоянов: Към момента успяваме да укротим цените

„Идея за таван на цените никога не е имало. Искаме да има таван на надценката до 10% от продуктова група. Така че гражданите ще знаят, че по един продукт ще има, който да е по-евтин. Това не е пазарна мярка. Става дума за минимална намеса“, обясни той.

„Подкрепям да има по-широк дебат по отношение на данъка-свръхпечалба. Икономиката върви добре, ръстът е по-голям от очакваното, но миналата година по решение на депутатите, социалните разходи се увеличиха страшно много и бюджетът е под натиск“, поясни икономическият министър.

„Вече четири месеца инфлацията спада. Да, потребителите не го усещат много. Очаквам скоро с много по-сериозни темпове инфлацията да започне да пада“, обяви министър Стоянов.

„Предприятията за производство на оръжия работят на пълни обороти. Ще има ръст на износа на оръжие. 38% е ръстът на износа на оръжие за миналата година. Т.е. се изместват конкуренти. Смятам, че трябва да се подпомагат. Директен износ за Украйна комисията, на която съм председател, не разрешава“, подчерта той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1044 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.04.05 | 06:53

3
Mаксималната дъpжавна заплата да е две средни заплати.

2023.04.05 | 04:01

2
Като неможе да се регулира с политики давай закон и ограничавай, кажете направо не успяваме не сме способни
Toto

2023.04.05 | 03:18

1
Ти не си модел ти си мръшшшшаааа.

Добави коментар

Водещи новини