След яйцата олио от украински слънчоглед заля България

  • 30 март 2023 14:22

  • 882
  • 8
След яйцата олио от украински слънчоглед заля България
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

За първи път заедно от една страна на барикадите стачкуват кабинетът, който управлява България, и българският народ. Това заяви пред БНР Тодор Джиков, зам.-министър на земеделието.
 
"Хората не говориха за пари, те искаха справедлива цена за произведената продукция, която им стои по складовете. Явно това не е коридор, а това е възможност, при която украинските земеделски производители, в условия на война, продавайки на всяка цена, а тази цена е видно, че е под цената на себестойност на българската продукция, остава в България като депо, при което българските земеделци не успяха да продадат своята продукция", обясни той.

По думите му най-тежко е положението при слънчогледа:

"За 2021 г. в България е внесен слънчоглед от Украйна 20 хил. тона, за 2022 г. са внесени почти 900 хил. тона. Годишният добив на България е около 1,2 тона. Близо 80% от годишния добив на българските производители не е продаден, а е заместен от слънчогледа от Украйна".
 
В момента българските преработватели работят с украинска суровина, подчерта заместник-министърът на земеделието. Според него няма как обаче държавата да задължи едно предприятие да купува суровина не от там, откъдето ѝ е най-изгодно, а от там, откъдето държавата иска.
 
Ако този регламент продължи в същия си вид, българските земеделски производители ще продължат да търпят загуби още една година, отбеляза Джиков и добави:

"Ако този регламент приключи да действа, украинското зърно ще влиза в ЕС с мита и няма да може да се продава на такива дъмпингови цени. Желанието на българската държава и служебния кабинет е както има солидарност с Украйна, така последствията от тази солидарност да бъдат солидарно поети от всички страни.

Ако продължи да действа този регламент и Украйна внася свободно и безмитно стоките, които произвежда, или да има адекватна компенсация, споделена по равно от всички страни-членки на ЕС, както и да има проследяемост, или на практика е безсмислено няколко държави от ЕС, между които и България, да поемат единствено и само негативите".

Той подчерта, че в момента българските загуби са близо 100 млн. лв. За такава компенсация ще настояваме пред Брюксел, категоричен е Тодор Джиков. По думите му загубите продължават да растат всеки ден.

Зам.-министър Тодор Джиков: Българските земеделци искат справедливост
 
Джиков посочи и проблема с пълните складове, а идва нова реколта. Забелязва се и много сериозен внос на сухо мляко, каза той.
 
"Нещата не са ескалирали в навечерието на изборите. Изборите нямат нищо общо", категоричен е зам.-министърът. Той увери, че служебният кабинет през цялото си управление не е спирал да работи за адекватна компенсация и пълна солидарност на страните от ЕС.

Росица Валентинова
882 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
гошо

2023.03.30 | 17:46

8
А защо крадливите немски вериги не свалят цените?

2023.03.30 | 15:12

7
Не щем олио по 6 лева.
Избирател

2023.03.30 | 15:11

6
Всички в България са недоволни но узурпиралия властта Румен Петков не е виновен??? Ей това е мъдър народ.

2023.03.30 | 15:00

5
Надуха изкуствено цените и сега реват !!!! Майната ви !!
Софиянец

2023.03.30 | 14:52

3
Стига сте ревали бе! Ми изнасяйте и вие, но с тези цени не сте за никъде. Къде сте тръгнали? Искате 6 лева да е бройката нали??? Закривай и затривай, алчни к**елета!

2023.03.30 | 14:59

4
Точно така !!! Да го духат !!!
олио за 6 лева

2023.03.30 | 14:51

2
Искам да го продавам скъпооооооо семетооооо асам мунчо земеделецооооооо
врачанин

2023.03.30 | 14:49

1
да го духат ненаялите се заемеделци

Добави коментар

Водещи новини