Фирмите от Търговищко са по-активни при подаването на годишните декларации, отчитат от приходната агенция

  • 28 март 2023 14:36

  • 209
  • 0
Фирмите от Търговищко са по-активни при подаването на годишните декларации, отчитат от приходната агенция
© Уикипедия

Фирмите от Търговище и региона са по-активни при подаване на годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци в сравнение с миналата година, съобщават от офиса на приходната агенция в града. Ако към 28 март 2021 г. подадените годишни данъчни декларации по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане са били близо 400, то тази година към същата дата те са над 470, уточни пресаташето на институцията Вилгения Илиева. 

Очаква се в офиса на НАП в Търговище поне още 2700 дружества да подадат годишните си декларации до крайния срок – 30 юни 2023 г. Декларациите се подават изцяло онлайн през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП).

От офиса в Търговище допълват, че само за две седмици 2860 граждани от Търговище са предпочели предварително попълнената електронна декларация. От постъпилите до момента общо 4540 декларации, с персонален идентификационен код (ПИК) и с електронен подпис (КЕП) са близо 3570, което е 78 на сто от всички подадени, на място в офиса са приети над 820 формуляра, а 145 са изпратени чрез лицензиран пощенски оператор. 

Остават само четири дни, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5 процента, но не повече от 500 лв. от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, припомнят от НАП. За да се възползват от отстъпката, гражданите трябва да подадат декларацията си по електронен път до 31 март, да внесат целия размер на данъка за довнасяне, намален с отстъпката и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.

Последвайте канала на

Десислава Станева
209 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини