Министърът на икономиката: Намалението на цените може да стане чрез система от мерки

  • 28 март 2023 08:30

  • 593
  • 0
© БНТ

Искаме трайно намаление на цените и прозрачност в този сектор. Този сайт е важен, защото показва цялата информация на едно място. Това заяви служебният министър на икономиката Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет в предаването "Денят започва" по БНТ. 

Намалението на цените може да стане чрез много мерки. По отношение на сайта на едно място може да се види цялата информация. От тази седмица очакваме заявления от търговците на дребно. Надявам се от следвашата седмица да имаме и техните цени за най-евтините стоки, които предлагат. От друга страна, този сайт дава сериозни възможности за анализ. Има индиректна регулаторна функция. Когато търговците покажат техните цени, клиентите виждат разликите, отбеляза Стоянов. 

Министърът на икономиката уточни, че тази кампанията не е срешу големите търговкси вериги. И добави, че се проверява цялата верига и е възможно проблемът да не е при тях. 

Относно надценките при храните, Стоянов заяви: Смятаме следващия понеделник да пуснем за обществено обсъждане закона за надценките. В него формула за минимални надценки за един или два артикула в определена група. Търговците ще са задължени да продават един или два артикула с 10% надценка. Идеята е потребителите да могат да закупят продукт на минимална цена. 

Министър Стоянов: Целта на сайта не е да намали цените, а да покаже какви са тенденциите

По казуса с "Лукойл", Стоянов посочи: Очакваме до края на март да внесе данък свръх печалба. Очакванията ни са отново за 90 млн. лв. От този месец от "Лукойл" са се ангацирали, че ще започнат проби с неруски суров петрол. За момента се движдат по тази дерогация. За нас е важно тази рафинерия да продължи да работи и след 2025 г. 

Министърът на икономиката подчерта, че служебното правителство ще предложи балансиран бюджет. 

България е загубила от войната в Украйна. Военно-промишленият комлекс е спечелила индиректно. Всички страни от ЕС вдигнаха с пъти бюджета за отбрана. Сега всички надминаха 2% БВП. За отбранителната ни индустрия е важно да направи инвестиция, за да мине към натовски стандарт, коментира още Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
593 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини