Зам.-министър на земеделието: 16,75 млн. евро за българското земеделие са крайно недостатъчни

  • 27 март 2023 12:03

  • 166
  • 0
Зам.-министър на земеделието: 16,75 млн. евро за българското земеделие са крайно недостатъчни
© МЗХГ

Предвидената сума от 16,75 милиона евро за подпомагане на българското земеделие е крайно недостатъчна, за да се покрият загубите, които зърнопроизводителите трупат вследствие на безмитния внос от Украйна. Нивото на внос на слънчоглед е безпрецедентно, като ръстът само за една година е над двайсет пъти. Това обяви зам.-министърът на земеделието Георги Събев при посещението с в Добрич. 

България, Полша, Румъния, Чехия плащат цената за така наречените коридори за солидарност на продукция от Украйна, посочи зам.-министър Георги Събев:

"37 000 тона, внесени от Украйна, през 2021 година, до над 830 000 тона през 2022 година. Това е безпрецедентна ситуация за нашата страна и тези коридори не функционират като коридори, а са канал за внос в рамките на Европейския съюз в безпрецедентно кратки срокове".

Зам.-министърът на земеделието: Трябва да се въведе прозрачност от фермата до трапезата

Зам.-министър Събев заяви, че е в непрекъснат контакт с българските зърнопроизводители и подкрепя техните протести:

"И в рамките на министерството, заедно с представителите на други държави, засегнати от региона, търсим решения и законни формулировки за намиране на изход от тази трудна ситуация. Проекторегламентът е предвидил 56 милиона евро да бъдат заделени от земеделския резерв, който е специално за такива ситуации. Този финансов ресурс в никакъв случай не е достатъчен за покриване на разходите".

Зам.-министър Събев изрази притеснение и по отношение на бъдещата сеитба и завишените разходи, които зърнопроизводителите ще трябва да осигурят.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
166 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини