Министър Стоянов: Целта на сайта не е да намали цените, а да покаже какви са тенденциите

  • 25 март 2023 10:08

  • 602
  • 6
Министър Стоянов:  Целта на сайта не е да намали цените, а да покаже какви са тенденциите
© Булфото (архив)

Обмисляме търговците да получават отстъпка за горивото, ако доставят стоки до магазини в ниско населени райони. Тази мярка обаче ще има социален, а не масов аспект. Това заяви в "Събуди се" в ефира на NOVA министърът на икономиката Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет

„Не бих могъл да си позволя да посоча някой с пръст и да кажа: "Проблемът е само тук". Най-вероятно проблемът е навсякъде по веригата и съвкупността от тези проблеми от различните звена по веригата води до едно необосновано поскъпване. Така в той коментира извършените през изминалите седмици проверки за спекулативни цени в търговската мрежа.

Той обясни и начинът, по който ще действа сайтът на служебното правителство, на който ще бъдат сравнявани цените на основни хранителни стоки в страната.

Хампарцумян относно сайта за цените на храните: Полезен е само за създателите му, че изкараха някой лев

„На началната му страница има икони на 30 продукта, както и на четири суровини. Това са продукти от малката пазарска кошница. Има няколко филтъра, по които можем да видим цената – за цялата страна, по области или в други европейски държави”, .

По думите му този сайт дава една много добра информираност за потребителите.

За пръв път той обединява информация от различни институции. Това беше и целта, тъй като подобен инструмент е липсвал. Трябвало е от много години да има една обща информационна система по отношение на храните в България и това е началото в нейното изграждане. Не очакваме чрез сайта да намалим цените. През него можем да наблюдаваме процесите и тенденциите. Те са по-важни – дали, ако на сайта цената на едро пада, но на дребно продължава да се качва – виждаме, че има проблем по веригата. На сайта има и директна връзка към КЗП и БАБХ, към които могат да се подават сигнали, разясни Стоянов.

Николов коментира и идеята за таван на надценката.

„За това трябва промяна в закона. Предполагам, че около Великден ще се събере парламента. Наистина разчитам, че това ще е в дневния ред на депутатите и това ще е първото нещо, с което ще се заемат. В началото имахме идея това да стане чрез Наредба, но експерти ни посъветваха, че това ще бъде законово „на ръба”. Затова решихме да минем по сигурния и правилния начин, а именно – през закон”, коментира министърът.

Той обясни, че идеята е таван на надценката да има за един до два артикула от продуктова група.

Последвайте канала на

Владимир Василев
602 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.03.25 | 10:17

1
олигофрен

2023.03.25 | 10:39

2
Възраждане 33%
Бояджията

2023.03.25 | 11:06

3
Заблуда на раята
тнвм

2023.03.25 | 11:58

4
Ама за статистиката си имаме НСИ, г-н министре! Кому е нужно припокриване на функции, нали знаете че е в ущърб и на публичните финанси и на публиката, наречена народ!

2023.03.25 | 14:27

5
Ама този е луд за какво този сайт като може да влезеш в магазина и сам да ги видиш или просто симулират някаква работа.
Тенев

2023.03.25 | 17:05

6
Цените в този сайт, са пълна измислица!

Добави коментар

Водещи новини