Ще получаваме около 1 млрд. куб. метра газ от терминала край Александруполис

  • 24 март 2023 13:26

  • 637
  • 6
Ще получаваме около 1 млрд. куб. метра газ от терминала край Александруполис
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Очаква се от следващата година да се разтоварват 10 танкера с втечнен газ - общо около 1 млрд. куб. метра, които ще бъдат насочвани към България. Това каза служебният министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския, който заедно с изпълнителния директор на "Булгатрансгаз" Владимир Малинов инспектира напредъка по изграждането на терминала за втечнен природен газ (LNG) край пристанището в Александруполис, Гърция. В инспекцията ще участват и представители на ръководството на гръцката фирма изпълнител на проекта.

Министърът уточни, че това е около една трета от количествата, необходими за България. 

"Срокът за завършване на терминала е в края на тази година, така че от следващата година да влезе в търговска експлоатация", добави Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския, предаде БТА.

Проведе се първо заседание на работната група за петролопровода Александруполис-Бургас

БТА припомня, че българският газов оператор "Булгатрансгаз" притежава 20 процента дял в новоизграждащия се  терминал, а в края на август миналата година бе договорено капацитетът, който е резервиран първоначално от страна на България, да бъде увеличен от 500 милиона на 1 милиард кубични метра на година.

Последвайте канала на

Десислава Станева
637 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Борисовааааа

2023.03.27 | 09:17

6
А наврето някои се опитваха да ни убедят, че газа не струва... пълни глупости. Това е бъдещето! Защо си мислите, че има европейски страни, които почти целите са газифицирани и се отопляват на газ.. не само, че е еко и спестява много въглеродни емисии, но е и супер икономично, удобно и ефективно отоплението на газ.
Не

2023.03.24 | 14:24

3
Цената е в пъти, по-висока от руския газ! Управниците ни не мислят за българския интерес! А българския интерес е да е по-евтино на българина! Без значение руски ли е, американски ли е, марсиански ли е! Взима се по-евтиния! Оправдаваш се с националния интерес! Тия мърши, до като не почнеме да ги гърмиме, няма да спрът! Толкова са нагли, че дори да почнеме да ги гърмиме, ще ги избиеме повече от половината и чак тогава ще започнат да се усещат, че ги чака дръвника!
БРАВОООО

2023.03.24 | 15:19

5
Поздравления за коментара.

2023.03.24 | 14:20

2
С две думи -- да го лапа Психарчето Джуджак
Горният говнотрол е

2023.03.24 | 15:18

4
Емѝ пидир@са гнусния хомосексуалист и лгбт активист.
ха,ха,ха....

2023.03.24 | 13:41

1
А цената? Или е търговска тайна?

Добави коментар

Водещи новини