Зоров: Не може да има и помисъл за картел при пазар с 300 производители

  • 24 март 2023 10:23

  • 212
  • 2
Зоров: Не може да има и помисъл за картел при пазар с 300 производители
© Novini.bg/ Canva

Три производства за потенциален картел с цените на основни храни води Антимонополната комисия. Само от началото на годината КЗК е събрала глоби в размер на 700 хиляди лева.

„Когато в един пазар има 300 производители, не може да има и помисъл за картел. Това е невъзможно, а е и сдружение на конкуренти. Ако скрием информация от потребителите за качеството на храната, подлежим на санкции“, заяви в "Тази сутрин" Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Той посочи, че се изземват документи от помещенията.

Милтенова: Веригите изнудват производителите с допълнителни отстъпки

„Разбрахме от КЗК, че причината да попаднем в техния фокус, е мое изявление, че няма никакво основание цените на яйцата да се повишат за Великден, защото базовите суровини започнаха да поевтиняват. Ние не можем да определяме цените на яйцата, можем да правим прогнози и анализи. Коментират се пазарните цени, които са известни“, посочи Ивайло Гълъбов от Асоциацията на птицевъдите.

„По данни на Евростат през последните 10 години българските яйца са между най-евтините. В момента са трети по най-ниски цени. При нас яйцата бяха много евтини“, посочи още той.

„По принцип картелите трудно се установяват, защото трябва да има доказателства. Антимонополните органи в повечето държави прилагат една друга стратегия – снизхождение  към някой, който даде информация – участник в картела, който издаде заверата. Надявам се и българския орган да направи такава сделка с някого, който издаде информация“, заяви Богомил Николов от асоциация „Активни потребители“.

Радина Лазарова
212 2

Коментари 2

Добави коментар
Хахаха

2023.03.25 | 23:02

2
Най-големия Картел е пумярската държава България....тая държава трябва да се унищожи.... ШИБАНА КРАДЛИВА БЪЛГАРИЯ....

2023.03.24 | 10:43

1
всички знаем за Пръшeвица, пyстиняк долен

Добави коментар

Водещи новини