Милтенова: Веригите изнудват производителите с допълнителни отстъпки

  • 24 март 2023 09:53

  • 240
  • 1
Милтенова: Веригите изнудват производителите с допълнителни отстъпки
© Novini.bg/ Canva

Големите търговски вериги изнудват българските производители с допълнителни търговски отстъпки върху изкупната цена, съобщи в ефира на БНР Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите. 5% за търговски разходи и логистика е цената, на която родното производство стига до щанда, каза тя.

"Първо, ние за да влезем в супермаркетната верига, естествено подписваме и договори за конфиденциалност. В същото време ти си задължен и даваш отстъпки, допълнително имаш отстъпки за промоционални периоди, имаме задължително 5% за логистика. Пет процента плащаме допълнително на супермаркетната верига за логистика, когато се доставя стоката на централния склад. Като отидеш в централния склад, за да отиде стоката, примерно, до 20 магазина в града, ти трябва да платиш 5% допълнително върху цената, за да могат да извършат тази услуга."

НАП: 114 нарушения са установени за месец при проверките, свързани с цените на храните

Не само в хипермаркетите, но и при малките търговци цените на производител и цените на дребно са в пъти по-високи, посочи още Мариана Милтенова. И прогнозира, че българското производство ще излезе на пазара на по-ниски цени.

"Българското производство вероятно няма да бъде на 7-8 лева, но истината е, че когато стигне до търговците или мине през няколко ръце по веригата, докато стигне до крайния потребител, цената на стоката се увеличава значително."

Радина Лазарова
240 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бояджията

2023.03.24 | 11:08

1
Извинявай за кои производители точно става въпрос от полша,украйна,гърция или турция уточнете

Добави коментар

Водещи новини