Икономистът Михаил Кръстев предупреди: Таванът на цените води до недостиг на стоки и услуги

  • 22 март 2023 11:10

  • 193
  • 0
Икономистът Михаил Кръстев предупреди: Таванът на цените води до недостиг на стоки и услуги
© Бг он аир - Боюклиев и Кръстев

Комисията за защита на конкуренцията започна внезапни проверки за картел между търговските вериги и производителите. КЗК се самосезирала за нарушения на пазара. 

"Нормално е регулаторните органи да вършат работата си. Това не трябва да е лош сигнал към бизнеса. Пазарната икономика се крепи на принципа на конкуренцията. Ако не съществува конкуренция, няма пазарна икономика. Очаквам регулаторите да си свършат работата и ако има нарушения, да бъдат санкционирани", коментира икономистът Михаил Кръстев в студиото на "България сутрин".  

Иван Костов: Няма много накъде да се затягат коланите

Според доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН инфлация при храните има още от времето на пандемията.

"Повечето антимонополни мерки съдът ги отхвърля. Или нещо не работи в Комисията. Скептичен съм, от две години мандатът ѝ е изтекъл. От 99-та е Законът за защита на конкуренцията, 2004-2006 е приет. Сега се сетиха да правят проверки, досега къде бяха?", попита доц. Боюклиев от ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Кръстев мерките не могат да се отразят на крайните потребители. "Това е опит на държавата, чрез институциите, с които разполага, да окаже натиск върху големите търговски вериги. Комуникацията между държавните органи и големите компании трябва да върви непрестанно. Когато имаме такава намеса на държавата в икономиката през последните години, държавата би могла да бъде в диалог. По отношение на маржа, който се осъществява на голяма част от хранителните продукти, той е наистина доста висок", на мнение е икономистът.

Таванът на цените води до недостиг на стоки и услуги, посочи още Кръстев. Според доц. Боюклиев никъде няма административен таван на цените. 

"Тези хора или лъжат, защото знаят, че избирателят е наивен и си мислят, че като сложат таван и ще стане по-евтино, или са некомпетентни", коментира той.

Установените нарушения от Комисията за защита на конкуренцията няма да доведат до понижаване на цените, казаха икономистите.

Таван на надценките ще е пагубен за малките търговци

"Понижаването на цените ще стане като естествен процес с намаляването на потреблението и с вдигането на основните лихвени проценти от големите централни банки. Проблемът е, че изкривяваме пазарната икономика", обясни Кръстев. 

Според доц. Огнян Боюклиев инфлация се бори с повече вътрешно производство и със защита на нискодоходните групи. "Структурата на потреблението е такава, че ако смачкаме доходите, ще имаме глад", допълни гостът. 

193 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини