Бивш зам.-министър на финансите предлага ДДС да стане 22%

  • 21 март 2023 08:52

  • 565
  • 1
Бивш зам.-министър на финансите предлага ДДС да стане 22%
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Бившият заместник-министър на финансите (2001 - 2009 г.) Любомир Дацов заяви пред "Нова телевизия", че е дошло времето ДДС да се вдигне на 22%. 

"Не става въпрос дали дефицитът трябва да е 3% от БВП, въпросът е защо не е с 1% превишение? Две неща могат да се направят. Министерство на финансите ги е предложило - да се намали разходната част, така се овладява такъв тип дефицит най-ефективно. Другото нещо е да видгнеш данъците. Обираш всичко, което можеш да съкратиш физически като обеми, включително съкращаване на хора, обиране на капиталови разходи. В дългосрочен план може да се направи структурна реформа по сектори, за да се промени ефективността им. Друг вариант: инфлацията се замразява и се оставя да намери равновесието. Мерки през приходите могат да са намаляване на потреблението, стимулиране на производството. Дошло е времето за ДДС от 22%. Предпочитам да стане това и да не се занимаваме с останалите глупости. Би намалило търсенето, не би намалило на предлагането", коментира той.

МФ публикува промени в данъчни закони

Икономистът Юлиан Войнов определи повишението на минималната работна заплата спрямо средната като администратвина мярка, която не подобрява жизнения стандарт на хората. Той смята, че мерките, които трябва да се вземат, следва да са насочени към подпомагане на бизнес активността в страната. "ДДС в размер на 22% е крута мярка, не е необходима в момента. Подкрепям, обаче, връщането на ДДС ставките за ресторантьорския бранш. Видяхме обратната хипотеза на спад на цените. Печалбите скачат 2 поредни години с по 10 милиарда в икономиката. Тези мерки не са изиграли ролята, на която се е разчитало", посочи той, като изрази мнение, че българската икономика трябва да се върне към "нормалността от 2019 г.".

Доц. д-р Щерьо Ножаров, икономически съветник към Българската стопанска камара, също не подкрепи ръста на минималната работна заплата, планиран от 1 януари 2024 г. "Това е скок с 17-20% на минималните доходи. Ще бъде ударен най-вече туризмът. 80% от заетите в турзима са на МРЗ. Тоест сезонът през 2024 година може да се влоши", прогнозира той.

Ричард Алибегов (БАЗ): Вдигаме цените, защото всичко поскъпва

Ножаров отбеляза, че за да се увличат доходите, са необходими реформи, включително в пенсионната система. "Плащаме 3 лева, за да получим 1 лев от пенсия, грубо казано. Тази година Данък "Свръхпечалба" ще платят фирми, които са на загуба тази година. Евентуално следващата година ще им възстановят надвзетите средства. Чиновнически и бюрократичен абсурд. Колективната данъчна отгооврност на фирмите ще нарасне с 50%. Може би в следващите 20 години чуждестранен инвеститор в България няма да дойде след този сигнал", коментира още той.

Бизнесмен: Данък „свръхпечалба” е фундаментална грешка

Евгений Кънев отбеляза, че през последната година България е имала добри възможности покрай войната, които най-вероятно няма да се задържат и през настоящата година. "Бяхме експортьори на ток, зърно и оръжие. Икономическата среда се влошава: повишаване на лихвите, геополитическа криза, има значение дали ще има рецесия в големите страни, които са и наши партньори. ДДС трябва да се възстанови. Трябва най-после да въведем електронно правителство, това е начин да се спестят пари. Такова имат дори в Кения", посочи икономистът. 

Теодора Павлова
565 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.21 | 19:49

1
швестър

Добави коментар

Водещи новини