Икономист: Министър Велкова неадекватно спекулираше за риска за валутния курс

  • 20 март 2023 18:07

  • 417
  • 1
Икономист: Министър Велкова неадекватно спекулираше за риска за валутния курс
© бТВ
Слушай новината Слушай новината

Рисковете, за които предупреждава Министерството на финансите, до голяма степен съшествуват. В година с рекордни данъчни приходи и добър растеж, рязкото вдигане на разходи е опасно. Ръстът е необичаен. Когато спре, няма да могат да се финансират завишените текущи разходи. От друга страна, много неадекватно се спекулираше, конкретно от министър Велкова, за риска за валутния курс. Това изобщо не трябва да се коментира, защото  зависи изцяло от това какво прави БНБ. От БНБ са прави. Валутата ни е обезпечена с предостатъчно валутни резерви. Това заяви в интервю за бТВ икономистът Георги Вулджев.

По думите му, по този начин се създава ненужна паника в икономиката  и на финансовите пазари. "Ако финансовият министър каже, че има заплаха за валутната стабилност, международните инвеститори могат да прочетат това и да се уплашат", добави Вулджев. 

Възможно ли е минималната заплата да стане 1128 лв.?

Той коментира и предложението за ръст на минималната работна заплата (МРЗ), като припомни, че то не е по инициатива на финансовото министерство. "Базира се на решение на парламента да се гласува механизъм за определяне на МРЗ, според който тя вече трябва да е 50% от средната. Това е на база прогнози за това колко ще е СРЗ в страната за следващите няколко години. Този механизъм, според мен, е доста проблемен. Имаше доста сериозен и политически натиск. Хората обичат да им вдигат заплатите. Логично е в ситуацията на политическа нестабилност, че ще се стигне до нещо подобно. В Европа няма почти нито една държава, която определя така минималната работна заплата, в повечето МРЗ е по-малка от 50% от СРЗ", посочи икономистът. 

Доц. Емил Хърсев: Изводите на МФ са апокалиптични

Според него, е необходим по-гъвкав механизъм за определяне на МРЗ. "Ако имаме криза и средната работна заплата падне, минималната работна заплата ще бъде свалена? Питам за песимистичния сценарий, ако влезем в рецесия, вероятността за каквато, според мен, расте", добави Вулджев. 

Теодора Павлова
417 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ДИСА

2023.03.21 | 10:29

1
да правилно,но така са и написали,иначе,без парички ,за къде е,как ще поддържа,стройната фигурка.ха ха ха

Добави коментар

Водещи новини