57% ръст на пътниците на Летище Варна спрямо 2019 г.

  • 20 март 2023 11:40

  • 218
  • 0
57% ръст на пътниците на Летище Варна спрямо 2019 г.
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

От началото на 2023 г. ръстът на пътниците е 57% в сравнение с 2019 г., заяви пред БНР Деница Милосавлевич - началник Отдел "Авиационен маркетинг" на Летище Варна. По думите й тази зима са имали 18 целогодишни дестинации на летището. 

Пред БНР тя отбеляза, че има засилен интерес и трафик на нискотарифни авиокомпании. 

"При летищата в Европа до 5 млн. пътници наблюдаваме през последните 10 години почти двоен ръст на пътниците по нискотарифните полети. За последната година той е бил над 40% средно в Европа. За Летище Варна през последните 3 години делът на пътниците по нискотарифни полети е над 50%", каза тя.

Инвестициите на Летище София ще бъдат ускорени, съобщиха от Министерството на транспорта

Имаме комбинация от нови маршрути, нови авиокомпании и рестарт на маршрути, които не са изпълнявани от няколко години насам, подчерта още Милосавлевич и уточни:

"Имаме рестарт на няколко маршрута от скандинавските държави, които не са оперирани с редовни полетни програми от лятото на 2019 г. Имаме рестарт на маршрута от Белград, от 2016 г. не е изпълняван. Той започва отново в началото на юни с 4 честоти на седмица. Имаме комбиниран маршур от чартърни полети от Карлови Вари и Пардубице, Чехия. Нова авиокомпания с полети от Тел Авив в края на юни, друга - от Украйна с 3 полски маршрута. Очакваме и полети от новото летище на Варшава, които ще са в допълнение към полетите от основното летище".

По думите й немският пазар на Летище Варна се развива добре. Пазар Германия е пазарът с най-голям дял за миналата година - той заема 1/3 от него. 

При пазар Русия, Беларус, Украйна на Летище Варна спрямо 2019 г. сме изгубили над 180 хил. пътници, отчете още Милосавлевич. 

Тя добави, че към момента са добри индикациите от централноевропейски пазари като Полша, Чехия, Унгария.

Последвайте канала на

Десислава Станева
218 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини