Отрази ли се инфлацията на детското меню?

  • 20 март 2023 09:55

  • 192
  • 2
Отрази ли се инфлацията на детското меню?
© Novini.bg/ Canva

„При детското и ученическо хранене няма компромиси. Всички храни са максимално здравословни и натурални. Има специална наредба за тези изисквания.“ Това каза проф. Донка Байкова, която е специалист по хранене и диететика.

Персоналът, който изготвя менюто, следва всички продукти да са по БДС и дали отговарят на технологичните инструкции по регламент.

Храните за деца са качествени, без оцветители и без консерванти. Максимално здравословни са, добави Байкова.

Възможно ли е минималната заплата да стане 1128 лв.?

Тя коментира, че инфлацията се отразява и на детските храни.

„Има отражение в 20-те от тях, които наблюдаваме в търговските вериги. Например в детските млечни кухни, да не говорим в детските ясли. По същия начин и в детските градини. Поскъпнало е и месото, както и птичето, което се води и отделна група“, каза проф. Байкова.

„Виждаме, че всички хранителни стоки са повишават и по официални данни на Националния статистически институт - средното увеличение в с над 25%. Още през 2018 г. инициатива, която беше възприета от целия Европейски съюз, но беше на България, доведе дотам, че на един форум по време нашето председателство всички казахме, че има едно много опасно явление – т. нар. двоен стандарт при храните. Имаше проучване, в резултат на което беше установено че именно при детските храни, които сw разпространяват в търговската мрежа, имаше различия в съдържание и цена у нас и в други държаву в ЕС“, поясни бившият председател на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Радина Лазарова
192 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
не

2023.03.20 | 10:26

1
Отрази се на горивото за новите ни F-16ки. Ама ако не се вземат навременни мерки ,теглим си парите и спестяванията от банките и сме в Европа!
мда

2023.03.20 | 10:30

2
Много точен коментар. Но парите няма, да ги видим никога. Турция си ги поиска преди месец , и видяхме какво земетресение ги сполетя веднага.

Добави коментар

Водещи новини