Спад на цените на храните на едро за пръв път от два месеца

  • 20 март 2023 07:04

  • 754
  • 1
Спад на цените на храните на едро за пръв път от два месеца
©

За първи път от два месеца спад в цените на храните на едро на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци.

Разликата по области обаче продължава да е голяма. Данните са на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

КЗП: 651 нарушения в търговските хранителни вериги при направени 755 проверки

От 35 хранителни продукта, чиято цена следи Държавната комисия по стоковата борса и тържищата, 20 са поевтинели, 12 са поскъпнали, а останалите са без промяна.

От справката прави впечатление, че има ново поевтиняване на оранжерийните краставици и домати, по-ниски са цените и на прясното мляко и кравето сирене, но кашкавалът и яйцата продължават да поскъпват.

Цените на едро на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци най-после тръгнаха леко надолу. Например салатата от оранжерийни домати и краставици вече излиза по-евтино. Показват го данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, усетили са го по джоба си и някои хора.

При плодовете цените на ябълките тръгват нагоре, а на бананите - надолу. Хората обаче все още не са доволни от цените на млечните продукти. Кравето сирене през изминалата седмица поевтинява едва с една стотинка, а прясното мляко - с пет стотинки. Кашкавалът обаче е с 24 стотинки по-скъп.

Ако баба ви например реши да ви зарадва с кекс и то с основните за него съставки, то сметката от продуктите ще остане приблизително същата. Ще използва малко по-евтино, но ще добави почти с толкова поскъпнала захар. Яйцата пък са с една стотинка по-скъпи и достигат до 40 стотинки за брой.

Повечето хора обаче не са усетили поевтиняване на нищо.

Малотрайните колбаси запазват цената си през последната седмица. Поевтинява замразеното пиле. Поскъпват обаче пилешките гърди.

Разликата на цените по области продължава да се задълбочава, според бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Пловдив се очертава като скъп град. Там олиото достига 5 лева за литър, докато в Благоевград може да бъде купено и за около 3 лв. А ако в Добрич килограм сирене може да се намери за 7 лв килограма, то в Пловдив цената му достига близо 23 лева.

Съвсем скоро се очаква да можем да следим онлайн в реално време цените на хранителните продукти у нас и в чужбина. Това ще стане чрез сайт, който вече е готов, по информация на служебния премиер Гълъб Донев. С актуални цени там ще се включат и търговските вериги.

Продължават и проверките в големите вериги за хранителни стоки, като вече има и санкционирани. При 755 проверки, откритите нарушения са 651, а нелоялните търговски практики - над 250. Данните съобщиха от Комисията за защита на потребителите, цитирани от БНР. Най-честите нарушения са свързани с фалшиви промоции.

Радина Лазарова
754 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Новини бг

2023.03.20 | 07:37

1
Спрете със лъжите и гадната пропаганда.

Добави коментар

Водещи новини