Как мерките на правителството ще рефлектират върху потребителя?

  • 17 март 2023 20:25

  • 678
  • 2
Как мерките на правителството ще рефлектират върху потребителя?
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Бизнесът у нас посреща с тревога намеренията на държавата по отношение на публичните финанси. В сектора на горивата търговците са притеснени, че облекчението, което е от около 6 месеца, върху акциза на пропан-бутана и метана може да отпадне.

Бизнесът, свързан с фитнес услугите, също предупреждава, че 20-процентна ставка на ДДС ще затрудни изключително много бранша. Превозвачите от своя страна апелират държавата да събира коректно не глоби, а такси от тол системата.

Юлиан Велчев е управител на бензиностанция. Казва, че ако държавата прекрати облекченията за цените на пропан-бутана и метана, това неминуемо ще се отрази на крайния потребител.

Докога хората ще се лишават от храна и ще крие ли бизнесът доходи заради данък "свръхпечалба"?

„Облекчението беше с 10%, това е горе-долу с 30 ст. на метана и 35 на пропан- бутана. Всички се възползвахме от това намаление на акциза, ще се радваме да се запази“, коментира мъжът пред БТВ.

Притеснения изпитват и превозвачите заради цените на тол таксите

„Увеличенията са заложени още преди година, като нашите настоявания остават такива - да се преустанови рекета към българските превозвачи, свързан с компенсаторните такси и измислените нарушения за тол системата, както и пълен одит на системата и отчетност на парите“, заяви Димитър Димитров от Камара на автомобилните превозвачи в България.

От Българската асоциация за здраве и фитнес определиха като „цинично“ държавата да компенсира дупки в бюджета за сметка на бизнеса.

„Беше намалено ДДС не за да се намалят цените, а да се помогне на един сектор, който най-много страдаше по времето на пандемията. Имаше локдаун, и за да оцелее този сектор, беше подпомогнат“, каза Петър Ангелов от Българската асоциация за здраве и фитнес.

Там обръщат внимание, че високото ДДС може да вкара много фирми в сивия сектор.

От бранша припомнят, че в повечето европейски държави ДДС ставката се движи между 6 и 8% и предупреждават, че ако у нас тя се вдигне, това ще доведе до ръст в цените на фитнес услугите.

А представителни организации на малки и средни предприятия у нас призоваха държавата да осигури предвидимост и яснота за правенето на бизнес.

Мая Йорданова
678 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.18 | 07:51

2
Няма да стане ,къде има държавни газ и бензиностанции,никъде ,значи никога,частника винаги е гладен.
Емѝ...

2023.03.18 | 06:15

1
"Беше намалено ДДС не за да се намалят цените, а да се помогне на един сектор, който най-много страдаше по времето на пандемията. Имаше локдаун" - локдаунът свърши още през 2021-а, наглеци. Сега сме 2023-та, минаха две години. Аре цален като всички, откъде накъде хората, които се занимаваме с реално производство и износ и работим на светло ще плащаме двойно за да крепим вас, мошениците, дето един лев осигуровки не внасяте.

Добави коментар

Водещи новини