Таван на надценките ще е пагубен за малките търговци

  • 17 март 2023 07:52

  • 346
  • 2
Таван на надценките ще е пагубен за малките търговци
© Кадър - Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Въвеждането на таван на надценката на цените на някои основни стоки би увредило конкуренцията между търговците в страната. От тази гледна точка търговците няма как да участват в подобни разговори с държавата, защото това би било нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Освен това трябва да се направи оценка на това какъв ефект би се постигнал с подобна мярка и какви биха били вредите от нея. Това заяви в ефира на Нова телевизия изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Николай Вълканов.

 По думите му от предложението да се наложи 10-процентен таван на надценката не става ясно за кого ще важи той – само за големите търговски вериги или за всички търговци. „Ако приемем, че големите търговски вериги ще могат да понесат с известни ликвидни затруднения ще могат да се справят с тази мярка, то малките магазини ще бъдат изправени пред сериозен финансов удар”.

Търговец: Спрете да купувате краставици и ще станат 2 лв.

Той обясни, че въведената във Франция система, която се дава за пример през последните седмици - е различна. При нея търговците се включват доброволно в инициативата за фиксирани цени на определен продукти. "Това сега го има и при нас. Всички търговци правят намаления", категоричен е Вълканов. 

Последвайте канала на

Калина Христова
346 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
МАЛКИ МАГАЗИНИ

2023.03.17 | 12:12

1
ИМА САМО ПО СЕЛАТА. ТА ЗА ИЗБОРИТЕ ПРОПАГАНДА. СТИГА СИ КВИЧАЛ!
ПО СЕЛАТА

2023.03.17 | 12:24

2
ДАВАТЕ ЛИ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ? ИЛИ ПИШЕТЕ НА ТАБАКА С МОЛИВ? :)

Добави коментар

Водещи новини