Икономист определи предложенията на финансовия министър като слон в стаята

  • 16 март 2023 08:42

  • 937
  • 0
Икономист определи предложенията на финансовия министър като слон в стаята
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

"Няма смисъл всички да се облагат със свръхпечалби. Трябва да се мисли малко преди да се правят такива предложения".

Това каза икономистът Евгений Кънев пред bTV за предложенията на служебния финансов министър Росица Велкова. 

Кънев добави, че от всичко казано от служебния финансов министър, липсва слонът в стаятa – няма грам дума за приходите в бюджета. Трябва да се сменят ръководствата на изпълнителните агенции, за да се подобри събирането на приходите в държавата, настоя икономистът.

Той допълни, че единственият критерии, който може да се покрие за овладяване на инфлацията са публичните инвестиции.

Икономистът Михаил Кръстев отбеляза, че Министерство на финансите ще гони такива параметри в бюджета, за да може България да влезе в Еврозоната. Проектобюджетът, който Министерство на финансите ще входира в първите дни на новия парламент, е обречен на неуспех, смята Кръстев.

Той изтъкна, че процесът за влизане на България в Еврозоната зависи и от финансирането на социалните разходи. Министерство на финансите не може да имитира дълг по начина, по който му се иска, допълни още Кръстев.

Икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов добави, че всеки път април месец се подготвя средносрочна бюджет рамка и финансовият министър трябва да даде своето виждане. Няма нищо извънредно във всичко това, но иначе финансовата стабилност е дефицит – ако има твърде голямо разминаване, трябва да бъде финансирано по някакъв начин. Затова повечето страни гледат да влязат в някакви рамки. Дебатът е как да се направи бюджет, който е с много нисък дефицит, акцентира Богданов.

Икономисти обясниха има ли риск за фискалната стабилност на страната ни

Той настоя служебното правителство да внесе проект на бюджет с по-нисък дефицит и с по-ниско харчене.

В момента пазарите се нормализираха, нещата вървят към нормална ситуация и трябва да имаме нормално бюджетно управление, а не да се вкарва екзотика в бюджетната рамка, каза Лъчезар Богданов.

Той определи предложението за промяна на курса лев-евро като безотговорно и като нещо, с което България няма да може да влезе в Еврозоната. Това ще е тест за всички партии в парламент. Как партиите ще искат България да влезе в Еврозоната, като са готови да гласуват бюджет с 6% дефицит, отколкото с 3%, недоумява Богданов, според когото нямаме безплатни пари, за да взимаме постоянно заеми.

 

Росица Валентинова
937 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини