Експерт: Инфлацията започва да затихва, опасността е да не влезем в рецесия

  • 15 март 2023 12:18

  • 298
  • 0
Експерт: Инфлацията започва да затихва, опасността е да не влезем в рецесия
© Нова нюз

„Временните мерки за ограничение на цените не са световен прецедент. Те се прилагат, когато има опасност пазарът да изпадне в паника, когато има липси на дадени стоки. Ситуацията тръгна от COVID, от печатането на нови пари. Сега имаме недостиг на стоки”. Това заяви Богомил Николов от асоциация „Активни потребители” в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

По думите му привнесената инфлация започва да затихва. „Сега по-скоро опасността е да не влезем в рецесия, в криза, което е по-лошо”, обясни Николов.

Забавяне на годишната инфлация в България през февруари до 16,0%

Той обясни, че правителството иска краткосрочни мерки и моментални решения. „Няма инструмент, който да спре инфлацията изведнъж – тя тръгва бавно и спира бавно. Всеки един загубен ден удължава възможните ефекти. Трябва да се промени механизма на субсидиране, прословутата формула на декар облагодетелства”, каза директорът на „Активни потребители”.

Той смята, че е нужна промяна в механизма на субсидиране на селскостопанските производители. „Зеленчукопроизводството и производството на плодове трябва да е по-добре субсидирано. Там човек събира доматче по доматче или ягодка по ягодка”, каза Николов.

Според него е нужно да има една „пазарна кошница” от стоки, които да са с по-ниско ДДС. „България остана единствената държава, която облага с 20% млечните продукти. Ако инфлацията върви нагоре, цената на хляба с намалено ДДС би трябвало да е под тази линия”, заяви Богомил Николов.

Радина Лазарова
298 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини