Израелски компании с интерес за общи проекти с български предприятия в млечната индустрия

  • 14 март 2023 15:48

  • 337
  • 1
Израелски компании с интерес за общи проекти с български предприятия в млечната индустрия
© Министерство на икономиката

Израелски компании имат интерес за общи проекти с български предприятия в млечната индустрия, съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката.

Това стана ясно по време на срещи на министъра на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет в Държавата Израел с ръководствата на компании в животновъдството, производството на млечни продукти и разработчици на софтуерни решения в сектора.

Израелските ферми са постигнали едни от най-високите нива в млекодобива в техните ферми - средно по 12 000 литра на година от крава. Същевременно специализиран софтуер управлява кравефермите, като в реално време дава пълна информация за всяко животно и анализира какво в храненето и отглеждането трябва да се промени, за да се максимализира производството. По време на среща с компанията „Akol“, която е собственик на ИТ продукта, министър Стоянов обсъди възможностите за стартиране на общ проект с “Ел Би Булгарикум”. “Планираме държавното млекопреработвателно предприятие да инвестира в собствена кравеферма, като една от възможностите е чрез привличане на чужд инвеститор за този проект”, обясни министър Стоянов. “Akol“ развива продукта си вече 35 години и следи всички аспекти на тази индустрия в Израел. Техни клиенти са всички производители и преработватели на мляко, съюзи, институции и др. „Това взаимодействие гарантира пълната прозрачност в сектора и по-добра проследимост на целия процес“, бе подчертано по време на срещата. 

МИ сезира Прокуратурата за установените нарушения на предишното ръководство на „Ел Би Булгарикум“

Министър Стоянов посети и една от най-големите кравеферми в Израел в Шовал, където му беше представен целия процес на управление. От компанията подчертаха, че всички дейности са максимално автоматизирани и оптимизирани - на покривите на фермата са разположени слънчеви панели, произвежда се биодизел и се предоставя тор за земеделието. “Целта ни е българската държавна компания да инвестира в подобна ферма, тъй като има недостиг на мляко в Европа и това ще бъде проект, който има сериозен потенциал”, коментира икономическият министър.

Бялото твърдо саламурено сирене, независимо от търговската марка, в Израел се нарича “българско сирене”. Това бе подчертано по време на посещение на министър Стоянов в едно от най-големите млекопреработвателни предприятия в Държавата Израел – “Tarra-Industry”. Обсъдени бяха възможности за съвместни проекти и насърчаване на вноса на повече хранителни продукти от България на база на това, че страната ни има традиции и е позната на техния пазар.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
337 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.14 | 16:31

1
В смисъл ще ни учат как се прави мляко ли?Ахаа нащо като Данон-откривателя на млекото.

Добави коментар

Водещи новини