Българският износ за Израел расте с 36%

  • 13 март 2023 16:51

  • 246
  • 0
Българският износ за Израел расте с 36%
© Министерство на икономиката
Слушай новината Слушай новината

Българският износ за Държавата Израел бележи ръст от близо 36% през изминалата година.

Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет и министъра на икономиката и индустрията на Израел Нир Баркат. „Износът ни заема около 80% от двустранния стокообмен“, каза министър Стоянов. По думите му това е положителна тенденция за българската икономика, но е необходимо да се направи още много, за да се насърчи обмена, както и стартирането на повече проекти между компании от двете държави.

Към днешна дата двустранният стокообмен възлиза на близо 400 млн. щ.д. „Предвид географската ни близост и богатата история между нашите две държави, това са много ниски стойности”, подчерта министър Стоянов. Двамата министри обсъдиха общи инициативи, които да дадат нов тласък на икономическия обмен. 

Износът на стоки от България за ЕС се повишил през 2022 г. с 35%

България и Израел ще организират бизнес форум за компании в сферата на информационните и комуникационните технологии. Това бе договорено между двамата министри като конкретна стъпка за насърчаване на бизнес връзките. Коментирано бе и подготовка на следващото заседание на Смесената комисия в сферата на икономиката между двете държави. Министър Стоянов отправи и покана към своя колега да посети България и да се запознае с българската стартъп система и дейността на София Тех Парк.

Двамата министри коментираха иновациите и високите технологии като една от сферите с най-голям потенциал за съвместно сътрудничество между двете държави. „София привлича все повече чуждестранни стартъпи, а в Израел тази среда е развита на изключително високо ниво“, подчерта Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет. Двамата дискутираха възможности за обмяна на опит и иницииране на бизнес мисии от двете държави за реализиране на повече съвместни проекти.

По време на разговора стана ясно още, че много от израелските компании, развиващи дейност в България, са регистрирали български фирми и извършваните от тях инвестиции се отчитат като такива от български юридически лица, а не от чужди. В срещата участва и Румяна Бъчварова, посланик на Република България в Държавата Израел. По-рано през деня министър Стоянов посети централата в Тел Авив на най-голямата държавна компания в отбранителната индустрия – „Рафаел“, като бяха разгледани възможностите за споделяне на опит и знания между компании от двете държави в този сектор, съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
246 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини