Министър Пулев разговаря с австрийския посланик

  • 13 март 2023 12:31

  • 245
  • 0
Министър Пулев разговаря с австрийския посланик
© Министерство на иновациите и растежа
Слушай новината Слушай новината

Предстои отварянето на мярка по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) за финансиране на индустриални зони, които да привличат инвеститори у нас.

Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския, по време на среща с посланика на Австрия у нас Н. Пр. Андреа Икич-Бьом. Министър Пулев изтъкна, че България е отворена за бизнес, както и че се работи ефективно за доверието на инвеститорите, съобщиха от пресцентъра на МИР. Австрия е водещ инвеститор в България, като заема второ място с инвестиции, които възлизат на над 5 милиарда евро през годините. Според данни на БНБ, само през 2022 г. чуждестранните инвестиции в България от Австрия са близо 200 млн. евро. Това стана ясно още на срещата. През Агенцията за инвестиции сертифицираните инвестиционни проекти на австрийските компании през годините са 19 на обща стойност близо 1 млрд. евро, като по тях са разкрити над 10 500 работни места. Всички проекти са предимно в сектор производство. 

Министър Пулев: Отбелязваме рекорден стокообмен с Германия - над 11 млрд. евро през 2022 г.

Акцент в разговора беше поставен върху сътрудничеството в сферата на иновациите и инвестициите. Министър Пулев и посланик Икич-Бьом се договориха за среща с австрийския бизнес у нас, както и организиране на инвестиционен форум, на който да бъдат представени добри примери на австрийски компании, които вече са инвестирали успешно в България.

Относно възможностите за малките и средни предприятия министър Пулев посочи, че служебното правителство е заварило нула одобрени европейски програми по структурните фондове. „В МИР осигурихме одобрение от ЕК на две програми - първата е новата програма Конкурентоспособност за 3 млрд. лв., а втората е новата програма за научни изследвания и иновации за 2 млрд. лв., която е за сътрудничество между бизнес и наука“, каза той.

Двамата обсъдиха още напредъка по Плана за възстановяване, както и реформите, които трябва да се реализират чрез него. Министър Пулев посочи, че МИР е най-активното ведомство по ПВУ, като вече са отворени 3 процедури, които са предизвикали голям интерес сред бизнеса. По думите му, в момента е отворена една от най-дългоочакваните процедури по Плана - за изграждане на фотоволтаични инсталации и батерии за локално съхранение на енергия от фирмите. Той добави, че мярката е насочена не само към микро-, малки, средни фирми, но и към дружества с до 3000 служители от почти всички икономически сектори, като всяка една компания, регистрирана в България, може да се възползва от тази процедура. 

По време на срещата бяха обсъдени още възможностите за младите предприемачи и стартъпите, които ще могат да кандидатстват за финансиране през различни фондове към МИР, за да стартират бизнес. На нея присъстваха още изпълнителните директори на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов и на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия Бойко Таков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
245 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини