Предизборен дебат: Плюсове и минуси от влизането ни в еврозоната

  • 13 март 2023 08:55

  • 2418
  • 42
Предизборен дебат: Плюсове и минуси от влизането ни в еврозоната
© Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Дебат за плюсовете и минусите от влизането на България в еврозоната в ефира на Нова телевизия между представители на водещите политически партии.

„Както всичко друго, еврозоната като паричен режим не е съвършена, но отказът от влизане в еврозоната съдържа повече опасности и рискове и отваря по-малко възможности. Това заяви Георги Ганев от коалиция „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" – Демократична България”.

„Влизането в еврозоната е приоритетно за нас. Има три ключови момента от юли месец 21 г. до сега – първо се разминаваме юли 21, когато Асен Василев пипа бюджета”, коментира Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия вСДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и показа графика с пиковете на инфлация у нас.

„Това какво ще можем да си купим зависи от това каква е инфлацията у нас, без значение с каква валута се разплащаме. Инфлацията няма общо с войната. Това е българска направия”, допълни той.

„И заплатите, и цените трябва да се превалутират по съответния курс. Правили сме го преди 24 години. Би трябвало да можем да си купим същите неща”, коментира Георги Ганев и заяви, че не е съгласен с това, че инфлацията е българска направия.

„Вероятно различни активи на гражданите ще се повишат като реална стойност, но надали ще е с 30%, колкото и да уважавам господин Дянков. По отношение на солидарното плащане на чужди дългове – така е, вярно е. Вероятностите са изключително малко обаче”, заяви Ганев.

„Ще спечелим процент по-ниски лихви, ако сме в еврозоната. Българските потребители и бизнес ще спестят стотици хиляди. Държавата също ще плаща ниски лихви”, допълни Добрев.

 „Това, което казва Дянков, е просто и вярно. Ако имате българска фирма и влезем в еврозоната, ще ѝ намалеят разходите. Печалбата ще се вдигне значително, особено ако търгува с Европа, а това значи, че фирмата струва повече като актив.  Инфлацията у нас е рекордна – два пъти повече от еврозоната”, коментира още той.

От ПП-ДБ не се съгласиха, че инфлацията е два пъти по-висока у нас.

„Всеки ден става все по-скъпо в магазините. Ако искаме да решим проблемите на гражданите, трябва да се захванем с инфлацията”, коментира Добрев и обвини бюджета за това.

„Според 450 000 човека, които се разписаха под подписката за референдум за запазване на българския лев, влизането в еврозоната е икономическо безумие. Инфлацията ще стане колосална. Ние ще обеднеем”, смята Цончо Ганев от „Възраждане”.

Ще стане ли еврото дигитално?

Румен Гечев от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е заяви: „Считаме, че влизането в еврозоната е средносрочна и дългосрочна цел, защото не сме готови да влезем в този момент.”

„Български възход” е партията на българското семейство и на младите хора, които искат да си останат в България. Имаме нужда от стабилна валутна единица с гръб ЕЦБ”, коментира Никола Илиев от БВ.

„Не е вярно, че изобщо един български войник ще бъде пратен да воюва извън България. По отношение еврото – всички сме съгласни, че ключово за добруването на България е увеличаване на производството. Важно е бизнесите да имат ресурс да разширяват капацитета си”, смята Георги Ганев.

„Не отговаряме на критериите да влезем в еврозоната. Надявам се хората като отидат в магазина да се сетят, че ПП свършиха само това – цените у нас да са по-високи от тези в Германия, а доходите са съвсем различни”, коментира още Добрев.

Цветелина Кирилова
2418 42

Свързани новини

Коментари 42

Добави коментар
Петър

2023.03.13 | 20:41

42
Нищо не им разбира главата от еврозоната, ама дай да се правят на умни, особено тези от ПП-ДБ.

2023.03.13 | 13:03

41
А какво казва ВЪЗРАЖДАНЕ бе , журналя ?! Щом не ги показвате за тях ще гласуваме ! ГЕРБ ги видяхме , ПП също ! Крадоха и лъгаха ! Сега искат и във войната да ни вкарат предателите ! НИКОГА !

2023.03.13 | 12:44

39
САМО ВЪЗРАЖДАНЕ ! Другите са крадци и лъжци , лизачи на англосаксонски задници за пари !
Ива

2023.03.13 | 12:50

40
А ти откъде знаеш, че ВЪЗДРАЖДАНЕ не са такива ?? Правят се на мили и добрички , на много загрижени ама айде да ги видим колко могат..

2023.03.13 | 12:20

38
ако бяхме в еврозоната, щеше да има контрол и нямаше да се допусне такова поскъпване....ама нали руските тролове постоянно ни облъчват, че било зле с еврото и ние им вярваме

2023.03.13 | 12:08

37
защо не искат да влезем в еврозоната платените тролове на Израждане...защото след това ще има контрол върху българските банки и няма да могат да перат пари на руските олигарси и арабските разбойници....ФАКТ

2023.03.13 | 09:24

18
ЦЯЛ ОТБОР СЕЛЕКТИРАНИ ПРОСТАЦИ

2023.03.13 | 11:42

36
И НЕГРАМОТНИЦИ
Аха

2023.03.13 | 11:13

35
Ами механизмът за контрол на цените сме ние самите! Простия българин, като му вдигнеш цените, хуква да пазарува, като обезумял! Вместо да се ограничи само към неотложните продукти! Ама Ганьо си е Ганьо! С това мислене си заслужаваме положението! Яд ме е само за грамотните хора, че патим заради такива тъпанари!
Да бе

2023.03.13 | 11:09

34
Не мисля, че държавите приели еврото са по-некадърни от нас. Самия факт, че не те допускат в еврозоната говори дастатъчно красноречиво. Нали не вярвате, че сме им толкова при сърце и са се замислили за нас и видиш ли, не ни пускат там, защото ще станем по-зле от колкото сме! Айде погледнете малко по-на далеч от носовете си!
Да

2023.03.13 | 11:03

33
Що не идеш да питаш дядо ми, имали ли сме държава, който беше удавен в дунава от комунистите! Пожелавам ти лично да идеш да го питаш!
Да

2023.03.13 | 10:58

32
Какви минуси бе? При положение, че Австрия и холандия не те пускат там!

Добави коментар

Водещи новини