Ето с какво обработват плодовете у нас

  • 07 март 2023 10:58

  • 1849
  • 0
Ето с какво обработват плодовете у нас
© Novini.bg/ Canva

"Подлежат на обработка най-вече цитрусовите култури, които идват от по-далечни разстояния. За да се транспортират по-дълго време, се налага тяхната обработка. Веществата, които се използват за обработка на плодовете, са безопасни. Има европейско законодателство което казва с какво могат да се обработват плодовете. Това са най-вече вещества на восъчна основа."

Това обясни пред БНР д-р Татяна Николова, началник отдел в Българската агенция по безопасност на храните.

"Плодът изглежда като гланциран", даде пример тя.

Експертите говорят: Защо българските зеленчуци вече са екзотика?

Плодовете на пазара са съобразени с изискванията на това законодателство и са обработени само с разрешени добавки, оцветители, консерванти, увери д-р Николова.

По думите ѝ контролът е както при влизане на стоките в страната, така и в търговската мрежа.

Ако плодовете са обработени с някакво вещество, то трябва да присъства на етикета при етикетираните храни. Ако няма такъв етикет, може да искаме информация от търговеца, заяви д-р Николова в предаването "Преди всички".

Достатъчното измиване на плода може да отстрани веществата, с които е извършена обработката, посочи тя.

"Старателното измиване на плодовете води до безопасна храна на нашата трапеза."

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1849 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини