Ето как ДКК отговори на обвиненията на екс шефа на "Ел Би Булгарикум"

  • 22 февруари 2023 17:30

  • 724
  • 0
Ето как ДКК отговори на обвиненията на екс шефа на "Ел Би Булгарикум"
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) отправи контраобвинение на уволнения директор на държавната фирма "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов.

Според тях той сам е прекратил работа с местни производители на мляко и е сключил договори с две фирми посредници, които внасяли суровина от Унгария, Полша и Румъния.

Непосредствено преди това Маринов обвини ръководството на ДКК в оказване на натиск да прекрати договорите за изкупуване на мляко от частни стопани във Видинско и натиск от страна на служебния икономически министър Николай Стоянов да започне да внася мляко от Унгария. 

Уволненият шеф на "Ел Би Булгарикум": Няма да позволя шарлатани, овластени вчера, да бутат предприятието към фалит

Според новия изпълнителен директор и досегашен член на Съвета на директорите на "Ел Би Булгарикум" Владимир Русев и юристконсулта София Секулова компанията няма отношения с посочената от Маринов "Милки Груп Био".

 По думите им той е сключил договори с "Исак БГ" и "Уайт Голд Трейд" още в първите дни на назначението си в началото на декември. Те предлагали цена от 1,50 лв. за мляко, докато местните доставчици - 1,10 лв.

Направените поръчки били за общо над 5 млн. тона за следващите 6 месеца, докато "Ел Би" обработват по 600 хил. месечно. Така големи количества суровина отлежавали в складовете. Освен това според местни работници млякото не отговаряло на заложените параметри, поради което част от произведения кашкавал вече започнал да плесенясва, пише "24 часа".

Въпреки това новото ръководство увери, че предлаганата на пазара продукция е отбрана и с най-добро качество. Засега тя ще се предлага на обявените от Маринов с 30% по-ниски цени, докато не се извърши финансова проверка на дружеството, въпреки че тези цени са на ръба на себестойността на продукта.  Министерството на икономиката също ще направи одит на компанията.    

Цветелина Кирилова
724 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини