Трябва да влезем в еврозоната до 1 юли 2024 г., цените няма да скочат

  • 21 февруари 2023 09:32

  • 530
  • 4
Трябва да влезем в еврозоната до 1 юли 2024 г., цените няма да скочат
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Приемането на еврото у нас се отлага за 2025 г., въпреки това финансовият министър Росица ВелковаРосица ВелковаРосица Велкова е родена на 16 март 1972 г. в София.   Придобива магистърска степен по финанси заяви, че все още има шансове за влизане в еврозоната през следващата година.

"Загубите са големи. Надявам се, че ще има по-ясен план в кампаниите на партиите по тази тема, защото доколкото разбрахме от преговорите на финансовия министър, все още има възможност за отлагане на датата 1 януари 2024 г. с 6 месеца или година. Загубите за икономиката са ежедневни. Трябва добра разяснителна кампания", заяви председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова пред "България сутрин".

Нова дата за влизане в еврозоната - 1-ви юли 2024 г.

Според нея причините са комплексни и най-важно е институциите да си довършат промените в законодателната рамка. "Има доста работа. Тази законодателна рамка да бъде разяснена на бизнеса и хората. Потребителите също имат много въпроси. Трябва да убедим хората, че това е единственият възможен път на България. В последните месеци, откакто има по-сериозен дебат в обществото по темата за евро, никой не поставя обратния въпрос - какво ще стане с България, ако не влезе в еврозоната?", коментира Русинова.

Пред Bulgaria ON AIR Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България заяви, че бъдещето на валутния борд е еврозоната. "Не трябва да отслабваме темпото за подготовка за приемане на страната в еврозоната, а да демонстрираме воля за справяне с проблемите. Част от тях са лесно решими. По-трудната задача е справянето овладяване на инфлацията, но и в тази посока служебното правителство набеляза мерки. Ние ги подкрепихме, може да се ограничи значително инфлацията", каза Велев.

Според него последните 5 години за работодателските организации приоритетно е влизането на страната ни в еврозоната. "Твърдим, че това е добре за страната, предприятията и хората", смята гостът.

Важно оттук нататък е слизането до най-ниско ниво във веки един град и е необходимо да се обясни на хората какво ги очаква и какво трябва да се направи, подчерта Русинова. "Трябва да се следва и умерена бюджетна дисциплина, която във времена като криза и инфлация е сложна. Трябва разумно да се харчат държавните средства. Грешка е това, трябваше достатъчно рано да се обясни какви са предимствата ни", смята председателят на Икономическия и социален съвет.

Над 50% от БВП се формира чрез износ, заяви Велев, т.е. предприятията имат две сметки - в лева и евро. "Ще получават заплатата си в евро вместо в лева. Банките превалутират автоматично. Цените няма да нараснат. Статистиката показва, че в нито една страна, приела еврото, не се е породила допълнителна инфлация. Трябва да се стремим да влезем в еврозоната към 1 юли. Отлагането да е с половин година", категоричен е гостът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
530 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
У гробищата

2023.02.21 | 17:54

4
Да влезете у Гробищата...шибана некадърна България,само неграмотници и некадърници ....

2023.02.21 | 10:41

3
наврете си еврото в евроджендърските задници!

2023.02.21 | 10:29

2
Доларът се срива, еврото си отива. Купувайте рубли братя.
jjj

2023.02.21 | 09:50

1
Спрете пропагандата, Ей продажници!!!

Добави коментар

Водещи новини