Накъде ще тръгнат цените на горивата след глобата за „Лукойл“?

  • 20 февруари 2023 09:23

  • 1976
  • 3
Накъде ще тръгнат цените на горивата след глобата за „Лукойл“?
© Novini.bg/ Canva

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби „Лукойл-България“ с над 67 млн. лв. за  нарушение на Закона за защита на конкуренцията.

Според комисията има злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите на дружеството при търговията на едро с моторни горива на територията на страната. Компанията ще обжалва.

Въпросът е дали това решение на КЗК ще се отрази на цените на горивата за крайния потребител.

КЗК санкционира „Лукойл” с над 67 млн. лева

В малка бензиностанция в Ямбол в момента цените са най-ниски от месеци насам – А95 е 2,56 лв. за литър, а дизелът – 2,75 лв. за литър. Собственичката уточнява, че като малък обект трябва да държат ниски, цени, за да са конкурентни. Тя се оплака, че много негативно на малките бензиностанции се е отразила отстъпката от 25 стотинки от миналата година, която можеха да си позволят да предлагат почти само веригите.

Според бившия ни посланик в Русия и енергиен експерт Илиян Василев от санкцията на КЗК няма нищо да последва, ще има само медиен шум. По думите му глобата ще падне в съда, защото по традиция санкциите на антимонополната комисия падат. Доказано е, че КЗК не си върши добре работата, допълни Василев.

Димитър Хаджидимитров, член на УС на Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, коментира, че е имало периоди, в които „Лукойл“ е продавал горива под себестойност. По този начин правиш дъмпинг и завладяваш пазара на едро, а после – и пазара на дребно, уточни Хаджидимитров.

Радина Лазарова
1976 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.02.20 | 12:06

3
Няма ли както в Европа да национализират руските активи и компании? Чорапа, гълъбите и останалите говнояди защитават руските интереси, а ние плащаме цената.

2023.02.20 | 11:50

2
Ако ще на световния пазар петрола да падне до 5 лева за барел, у нас пак ще се вдигне, защото краставиците ще са скъпи, а бе причини ще се намерят.

2023.02.20 | 09:55

1
e kak na kade nagore vav germania nikoi ne e globen no dizelat ot 1,65e dnes e 2.04 e ili skromno samo sas 40 centa nagore

Добави коментар

Водещи новини