Министърът на енергетиката: България вече е с ключова роля за доставка на газ за Европа

  • 06 февруари 2023 17:23

  • 555
  • 7
Министърът на енергетиката: България вече е с ключова роля за доставка на газ за  Европа
© Министерство на енергетиката
Слушай новината Слушай новината

Министърът на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския проведе двустранни срещи с министрите на енергетиката и на икономиката на Азербайджан – Парвиз Шахбазов и Микаил Джабаров. Това съобщиха от Министерство на енергетиката. 

И двете страни изказаха удовлетворение от сътрудничеството си в сферата на енергетиката.

Азерските министри изразиха интереса си към газовата инфраструктура на България, която е една от малкото подходящи възможности за транзит на газ към Югоизточна и Централна Европа.

В тази връзка министър Христов посочи възможностите на съществуващата инфраструктура, в това число и действащия от октомври миналата година интерконектор с Гърция (IGB), както и стартиралия строеж на новата газова връзка със Сърбия, който се очаква да заработи в края на годината.

„В резултат на сътрудничеството ни със съседните държави България вече има ключова роля за доставката на тръбен газ от Азербайджан, както и на LNG от договорените терминали в Гърция и Турция. На това се дължи и засиленият интерес за партньорство с нас от много държави в региона“, обясни Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския.

Той запозна колегите си министри и с проекта, който включва подобряване на газовата инфраструктура на 4 държави – България, Румъния, Унгария и Словакия, с което ще се удвои капацитетът за пренос на газ.

Министър Христов: Новата газова връзка ни осигурява диверсификация и по-голяма печалба

Двустранните срещи бяха част от програмата на българската делегация, която участва в 9-ата министерска среща на Консултативния съвет на Южния газов коридор в Баку. Форумът бе открит от президента на Азербайджан Илхам Алиев и еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон.

В българската делегация участваха и Деница Златева – изпълнителен директор на “Булгаргаз“, Владимир Малинов – изпълнителен директор на „Булгатрансгаз“, Теодора Георгиева – изпълнителен директор на ICGB, както и началникът на политическия кабинет на министъра на енергетиката Любомира Ганчева.

Виолета Симеонова
555 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.02.06 | 18:30

4
Европа се превръща в кенеф.Русия е нашето спасение.
Анонимен

2023.02.06 | 20:02

7
Две години треторазрядни политици се упражняват на гърба на българския народ да направят правителство. Достатъчно! Връщаме ГЕРБ.

2023.02.06 | 19:20

6
Не на еврото! България е с ВЪЗРАЖДАНЕ!
Анонимен

2023.02.06 | 18:06

2
И всичко това благодарение на много оплюваната ГЕРБ и Бойко Борисов.

2023.02.06 | 18:56

5
еврогейски бардак

2023.02.06 | 18:27

3
Браво на Румен Радев! Нашето място е с братска Русия.
ИСТИНАТА

2023.02.06 | 17:42

1
"Другарю-министър",а намерихме ли "ИЗГУБЕНАТА" ПЪТНА КАРТА ????

Добави коментар

Водещи новини