Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис: Инфлацията не свързана с еврото

  • 05 февруари 2023 20:45

  • 616
  • 0
Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис: Инфлацията не свързана с еврото
© Getty (архив)

От 2020 година България е част от Валутния механизъм ERM II, наричан "чакалнята на еврозоната". Следващата логична стъпка е да се присъедини към еврозоната. Това заяви в интервю за BTV изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Той отбеляза, че българската валута вече е свързана с еврото, тоест България вече внася парична политика от еврозоната, но същевременно не се възползва от ползите от еврото.

Според него няма място за притеснение, че въвеждането на еврото ще стане причина за по-висока инфлация. "Можем да кажем, че инфлацията не е свързана с еврото, защото инфлация има в целия Европейски съюз. В държавите извън еврозоната тя е по-висока", коментира Домбровскис. "Наистина в момента сме в контекст на висока инфлация. Знаем, че основната причина за нея са високите цени на енергията, както и нарушенията с веригите на доставки, на които станахме свидетели през последните години, работим за справяне с тези причини", добави Валдис Домбровскис.

Той прогнозира, че в следващите месеци обезценяването на парите постепенно ще започне да спада. Същевременно трябва да се отбележи, че няма да бъде толкова бърз процес, защото инфлацията, която сега наблюдаваме, се е разпространила от цените на енергията до икономиката в по-общ план. Така че, това забавяне на инфлацията ще изисква старание и последователен микс от макроикономически политики, обясни зам.-председателят на Европейската комисия.

Димитров от ДБ: Ако изпуснем влака за еврозоната, вината на евроатланците от ГЕРБ ще е сериозна

По темата за приемането на България в Шенген, Домбровскис коментира, че Европейската комисия вече няколко пъти е излязла със заключение, че страната ни отговаря на критериите за присъединяване. Така че, според него, е въпрос на политически преговори с държавите, които неотдавна блокираха приемането на България в Шенгенското пространство.

Валери Зайцев
616 0

Свързани новини

Водещи новини