Заплатите на софиянци скочили през 2022 г., един от 15 изкарва 8 000 лв. на месец

  • 03 февруари 2023 11:00

  • 573
  • 2
Заплатите на софиянци скочили през 2022 г., един от 15 изкарва 8 000 лв. на месец
© Novini.bg/ Canva

Безработицата у нас едва ли ще нарасне в близко бъдеще. Очакванията за възнаграждения на служителите обаче малко ще се балансират. По-рано те започнаха да искат много повече от това, което се получава. Това вече се е случвало преди. Kогато човек се е надпродал, при първа възможност компанията го заменя, когато пазарът се стабилизира. Кандидатите за работа трябва да бъдат мъдри – не да се стремят винаги към максимума, който могат да си осигурят, а към това, което ще ги прави хем доволни от работата, хем ценни за организациите. Заплатите нараснаха с двуцифрени проценти през 2022 г. 5-7% от хората в София вече взимат заплати над 7-8 хиляди лева. Това заяви Мария Шишкова, управляващ съдружник Aims Humdn Capital.

По думите ѝ "в България се намират вече все по-интересни и все по-хубави длъжности за хора, които иначе биха избягали в чужбина".

Работодателите са против решението за минималната работна заплата

Шишкова отбеляза, че вече все по-малко българи, които имат висше образование и говорят език, се замислят за емиграция.

"Самият факт, че безработицата е от порядъка на 4%, от които дългосрочните случаи са 2%, означава болезнена необходимост и физически недостиг на хора", коментира тя.

Гостът посъветва постъпващите на пазара на труда да изследват себе си, да преценят къде се чувстват добре, кои са силните им страни и интереси – да не се насочват към области, защото са модерни. Тя посочи, че ученето през целия живот ще е факт и служителите трябва да са готови за това – ще се сменят професии и компании, тъй като пазарът на труда става доста по-шарен, предаде bloombergtv.bg

"Много компании отдавна не гледат дипломите. На всички ни е ясно, че с този темп на промяна, каквото и да си учил, докато го завършиш, то вече е остаряло", отбеляза тя.

Радина Лазарова
573 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Sarbeca Z

2023.02.03 | 11:28

1
8000 изкарват програмисти, тея в магазина и в склада едва ли, а тъпите журналисти духат

2023.02.03 | 12:08

2
800 000 са работещите в София, значи 50 хил са с 8k. От тях 20 хил. са програмисти, другите са държавна администрация, банки и лични лекари.

Добави коментар

Водещи новини