Българският износ за Румъния се увеличава с над 40%

  • 30 януари 2023 16:47

  • 417
  • 0
Българският износ за Румъния се увеличава с над 40%
© Министерство на икономиката
Слушай новината Слушай новината

Българският износ за Румъния е нараснал с над 40% през първите десет месеца на миналата година и надхвърля 4 млрд. евро. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет и посланика на Румъния у нас Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску.

„Стокообменът за същия период възлиза на 7,247 млрд. евро, като надхвърля първоначалните ни прогнози от 7 млрд. евро за цялата 2021 година“, посочи министър Стоянов. Български компании вече са лидери в отделни отрасли на румънския пазар и имат сериозен дял в застраховането и дори в кредитирането в северната ни съседка. „Българските инвестиции в Румъния са в пъти повече от румънските в нашата страна и това е тенденция, която се надявам със съвместни усилия да променим“, допълни Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет

Министър Стоянов: Близо 4 млрд. евро са инвестициите от френски и италиански компании у нас до края на 2021 г.

Двете страни се договориха за повече съвместни инициативи през 2023 г., които да насърчат стокообмена и инвестициите между двете държави. Предвижда се и провеждането на заседание на Работна група с експерти от двете икономически министерства през втората половина на 2023 година за консултации и сътрудничество за засилване на двустранното икономическо сътрудничество. България и Румъния могат да обменят опит в развитието на индустриални паркове и в политиките по привличане на инвестиции, бе коментирано още по време на срещата. Н. Пр. Бръндуша Предеску представи техния опит за постоянен скрининг на чуждестранните инвестиции и се ангажира да предостави повече информация, съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката.

Отчитането на показателите от статистическите институти на двете държави също бе тема на разговора. Двете институции си партнират на базата на подписан меморандум, но е необходим по-детайлен преглед на данните, посочиха от румънска страна. В днешния разговор участваха заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев и икономическият съветник към посолството на Румъния в България Раду Молдован.

Филип Епитропов
417 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини