Министър Пулев: Ще отворим мярка за 212 млн. лв. по ПВУ на индустриалните зони в България

  • 28 януари 2023 14:15

  • 743
  • 3
Министър Пулев: Ще отворим мярка за 212 млн. лв. по ПВУ на индустриалните зони в България
© Министерство на иновациите и растежа
Слушай новината Слушай новината

Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи с 212 млн. лв. развитието на индустриалните зони в България. В момента по най-ефективния начин програмираме тази мярка по Плана за възстановяване и устойчивост, която ще бъде достъпна за всички оператори на индустриални зони в страната. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския в Истанбул по време на посещение в единствената специализирана индустриална зона в света, в която работят само компании от аутомотив сектора –„ТОСБ“ .

Министър Пулев изтъкна, че максималният размер на безвъзмездно финансиране за индивидуален проект по мярката за развитие на индустриалните зони ще бъде до 40 млн. лв. По думите му, от турските индустриални зони могат да бъдат взети много добри практики.

По време на посещението в „ТОСБ“ министър Пулев се срещна с Алберт Сайдам, председател на борда на директорите на ТАЙСАД (TAYSAD)-Асоциацията на производителите на автомобилни части и компоненти в Турция.

Пулев: Българският износ за Турция се увеличава с над 32%

Асоциацията е създадена през 1978 г. и е единственият представител на турската автомобилна индустрия. Със своите над 490 членове, организацията представлява 65% от производството на индустрията за доставки на автомобили и 70% от нейния износ в южната ни съседка. Около 40 компании от Асоциацията са създатели на специализираната за автомобилната промишленост индустриална зона „ТОСБ“.

Пулев подчерта, че автомобилният сектор е един от приоритетните сектори за страната ни.

„Той се развива изключително динамично и в България инвестират представители на водещи автомобилни компании от цял свят, в това число и от Турция. Към момента секторът осигурява повече от 10 % от БВП на страната. Турските инвеститори са едни от най – активните чуждестранни инвеститори. Имаме потенциал да привлечем още турски компании в аутомотив индустрията у нас“, посочи той.

На срещата стана ясно, че над 75 хил. души са заети в аутомотив индустрията в България, а над 350 компании работят в нея. По време на визитата в Зоната изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов и Мехмет Дудароглу, председател на борда на директорите на „ТОСБ“ подписаха меморандум за сътрудничество. Меморандумът има за цел да допринесе за задълбочаване на икономическите връзки между страните, чрез улесняване на стабилното развитие на преките чуждестранни инвестиции, чрез дейности като проучване и анализ на информация, полезна за български и чуждестранни инвеститори и създаване на по-благоприятна бизнес среда за тях.

Министърът на иновациите и растежа разгледа производствените мощности в индустриалната зона на турската компания Оdelo Farba, която вече има два завода за автомобилни фарове у нас в Куклен, край Пловдив.

През 2019г. компанията е открила и paзвoeн цeнтъp в Coфия. Тя е един oт eвpoпeйcĸитe лидepи в пpoизвoдcтвoтo нa фapoвe зa гигaнтитe в aвтoмoбилнaтa индycтpия като Vоlkѕwаgеn, Меrсеdеѕ, ВМW и Аudі. Министър Пулев посети индустриалната зона заедно с делегация, в която са включени представители на български общини и бизнесмени. Сред тях бяха Любомир Станиславов - изпълнителен директор и член на Управителния Съвет на Аутомотив Клъстер България, кметовете на Видин Цветан Ценков и на Свищов Генчо Генчев, заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов и др.

Припомняме, че министър Пулев води българска правителствена и бизнес делегация, която взе участие в Международен бизнес и инвестиционен форум, организиран от Българската агенция за инвестиции в Истанбул.

Мая Йорданова
743 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.29 | 00:13

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Светлозар

2023.01.28 | 16:43

2
Да знаеме ги такива дето дават смешни заплати.

2023.01.28 | 14:30

1
ХАХА НЯМА ДА Е СКОРО

Добави коментар

Водещи новини