Министър Стоянов: Инфлацията в момента ще попречи на влизането ни в Еврозоната от 1 януари 2024 г.

  • 26 януари 2023 11:55

  • 613
  • 1
Министър Стоянов: Инфлацията в момента ще попречи на влизането ни в Еврозоната от 1 януари 2024 г.
© Булфото (архив)

Размерът на инфлацията в момента би попречил на влизането на България в Еврозоната от 1 януари 2024 г. Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет по време на откриването на конференция в Костинброд на тема "Инвестиции и развитие на Костинброд", предаде БТА.

По думите му това е единственият по-голям проблем за приемането на България във валутния съюз от догодина. Инфлацията ще бъде измерена през април и на база на това ще се вземе решение дали от 1 януари 2024 г. България ще влезе в Еврозоната.

През май ще е последният окончателен конвергентен доклад, с който окончателно ще се реши приемането на България в еврозоната, уточни Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет.

Служебният министър припомни, че страната ни през декември е получила указания за сечене на монети, което е предпоследната стъпка преди окончателното решение.

"Бих казал, че на 90 процента вече е ясно, че на 1 януари 2024 г. ще влезем в Еврозоната", добави Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет.

На срещите в Министерския съвет с всички работодателски организации, както и с големите синдикати, има пълна подкрепа за това, допълни Стоянов.

Шефът на БНБ с последна информация за въвеждането на еврото

Той посочи, че в Хърватия, която е последният член на валутния съюз, синдикатите са били против, което е довело до някои проблеми. "В България работодатели и синдикати твърдо подкрепят това решение", каза министърът.

Той изтъкна, че служебното правителство прави всичко възможно да се свали инфлацията в страната. Тъй като в момента е прекалено висока и би попречила за влизането ни в еврозоната, служебният министър се надява до април тя да спадне сериозно.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
613 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.01.26 | 12:27

1
Нали това е целта на президента руски шпионин да ни държи далеч от Европа.

Добави коментар

Водещи новини