Защо голяма част от цените в България са по-високи от тези в Западна Европа?

  • 24 януари 2023 08:26

  • 3337
  • 9
Защо голяма част от цените в България са по-високи от тези в Западна Европа?
© NOVINI.BG

Цените на стоките у нас продължават да растат.

От КНСБ изчислиха, че 2432 лв. са необходими всеки месец за издръжката на тричленно семейство. 

КНСБ обяви колко пари са необходими месечно на човек за издръжка на живот

"Хората са притеснени. Винаги от бизнеса ще кажат, че цените поскъпват заради енергийните източници. Логистиката също е голям фактор. Но ние смятаме, че е прекалено - цените растат с по-голям темп, отколкото е необходимо. Голяма част от цените в България са по-високи от тези на Запад. Бизнесът предприема буферни зони, което не е редно", заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски в "България сутрин".

Според него високите цени се дължат и на потреблението ни. Колкото повече финансираме бизнеса, толкова повече създаваме предпоставка за допълнителна инфлация. При намаляване на потреблението, тогава цената от само себе си ще падне, обясни Майорски.

"Най-често се натъкваме, особено във физическите магазини, на необявяване на съставките на дадени продукти. Потребителите да гледат внимателно какво пише на етикета на дадения продукт. Може да се обърнем към управителя на търговското заведение. Ако не ни отговори какъв точно е случаят, трябва да сезираме КЗП. Трябва да сте сигурен, че сте защитен от страна на държавата. За съжаление, ресурсът на държавата е твърде малък", коментира още гостът на Bulgaria ON AIR.

Майорски отбеляза, че съдържанието на вода в сиренето е доста по-голямо от това, което трябва да бъде. По думите му все повече хора започват да се информират за общите условия на договорите, които подписват. Но все още има такива, които отхвърлят този ангажимент и след това остават разочаровани. За тях следят КЗП и Министерството на икономиката, а АЗП не може да ги предоговаря, разясни гостът.

Според Майорски телекомите използват ситуацията в страната, за да повишат отново цените на абонаментите. Не е нормално това да става едностранно, настоя той. И апелира гражданите да предоговарят вноските по кредитите си, за да не изпаднат в положение, в което не могат да ги погасяват.

Все пак той отчете, че търговците вече са доста по-лоялни към потребителите, които пък са добре запознати с правата си, когато пазаруват от онлайн магазини. 

"Няма регулатор при пазаруването в споделените платформи. Когато става въпрос за предварително плащане, веднага трябва да ни светне лампата, че това може да е измама. Възползвайте се от наложения платеж, не пазарувайте импулсивно", посъветва Майорски.

Десислава Станева
3337 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Анонимен

2023.01.24 | 09:45

9
Защото са лакоми и алчни!
Емѝ...

2023.01.24 | 09:16

6
Каза ви го Градуса - цените са високи, щото на Тиквата кypвите са скъпи. Забравихте ли вече :)

2023.01.24 | 09:43

8
голямо си САШЕ еййй.от кога Бойко не е на власт
истината

2023.01.24 | 09:20

7
Защо ли ,ами защото престъпници мутри бандити и мародери управляват държавата Толково просто ,що за въпрос е това
Скромно незадължаващо мнение

2023.01.24 | 09:00

4
Не за всичко цените са по-високи, но за стоките за които това е факт, причината е привнесената инфлация според мен, т.е. заради унищожената ни индустрия внасяме много от нещата, които преди сме сами произвеждали а сега не и това ги оскъпява драстично. А на запяд са вече с много по-висока цена, заради безконтролното печатане на долари, а вероятно и евро по време на локдауните. И сега тия хартии трябва да идат някъде, защото нямат покритие в нови стоки и услуги, което да преследват и тръгват след вече съществуващите под формата на висока инфлация

2023.01.24 | 09:06

5
В западна европа цените на храните се контролират. В момента немските вериги имат значително по-ниски цени в Германия и Австрия. Хората почти не купуват, само намаления търсят.
паради нулев контрол

2023.01.24 | 08:54

1
грабежа е най-видим при храните, банките и телекомите
ДА ДА

2023.01.24 | 08:56

3
То къде ли няма грабеж..... С тоя гълъбарник.........
ARBEIT MACHT FREI

2023.01.24 | 08:55

2
ХИТЛЕР ТРЕПЕШЕ СПЕКУЛАНТИТЕ ПРЕД МАГАЗИНИТЕ !!!

Добави коментар

Водещи новини