Доц. Йосиф Аврамов: Страната ни безусловно ще влезе в еврозоната, въпросът е кога?

  • 19 януари 2023 10:03

  • 549
  • 5
Доц. Йосиф Аврамов: Страната ни безусловно ще влезе в еврозоната, въпросът е кога?
© Novini.bg/ Canva

"Често си задаваме въпроса - кое е по-изгодно за България - валутен борд или въвеждане на еврото - категоричната ми позиция е за приемане на еврото у нас", каза пред "Нощен Хоризонт" доц. Йосиф Аврамов, доктор по икономика и доцент в департамент „Телекомуникации“ в Нов български университет.

"Рисковете пред България от неприемането на еврото са няколко - ние ще останем за дълъг период в Б отбора на страните от ЕС и то поне до 2030 та година няма да има друг свободен коридор.

Икономическото министерство пита бизнеса колко ще му струва приемането на еврото

След приемането на еврото за национална валута за нас ще има няколко предимства:

На пръво място това ще бъде членството на България в Съвета на министрите на финансите на страните от Еврозоната.

Втората причина, е че влизайки в еврозоната можем да бъдем сигурни, че ще имаме евтино външно финасиране и ще могат да ни изкупят две от вътрешните облигационни емисии и една външна, които не са били могли да се изкупят през 2022г.

В Белгия един от сюжетите върху монетите евро отбелязва годишнина от битката край Ватерло

Други ползи от приемането на еврото са елиминиране на валутния риск, по-ниска инфлация, по-тесни финансови връзки с другите членове на Еврозоната, по-високо ниво на чужденстранните инвестиции,по-дъбра международна интеграция и трансфер на най-добри корпоративни практики, подобряване на кредитния рейтинг на страната, по-ниски лихвени проценти - това ще го усетят и гражданите, които ползват потребителски и жилищни заеми", това поясни още за БНР доц.Аврамов.

Според доц. Аврамов заради политическата криза у нас се е забавила и Информационната кампания за въвеждане на еврото. У нас дори все още няма такав, пише се някаква стратегия, а това е трябвало да стане още през 2021 г.

Каква е визията на доц. Йосиф Аврамов за сюжетите на 8-те български евромонети. Неговите предложения за сюжет и дизайн на съответните номинали са синтезирани въз основа на изследванията му за над 2600 - годишната история на монетосеченето по българските земи, направено в монографиите му „Силата на парите“ и „България в преддверието на еврозоната“.

Според доц. Аврамов за сюжети на нашите евромонети може да се включат следните исторически моменти -  монетата от 7- ми век пр.н.е. на тракийското племе дерони, златната монета на Цар Иван Асен Втори от 1230 г., която е първата монета, отсечена от български владетел.

На бъдещото българско едно евро той предлага да се постави лика на двамата братя равноапостоли и съпокровители на Европа Св.св. Кирил и Методий, а на две евро – на болярката Десислава, изобразена преди повече от 700 години от Боянския майстор (името му не е достигнало до нас) в Боянската църква – своеобразен символ на красотата на българката. (по подобие на Франция, където на френските евромонети от 1,2 и 5 евроцента е изобразена Мариан, което е сторено със същата цел).

Той е категоричен, че страната ни безусловно ще влезе в еврозоната, въпросът е кога ще стане. И дали ще използваме сегашния "зелен коридор", или ще има едно отлагане. Което може да стане чак след 2030 година, което би било жалко.

Цветелина Пенкова: С приемането на еврото лихвите по кредитите ще паднат

Доц. Йосиф Аврамов , доктор по икономика и доцент в департамент „Телекомуникации“ в Нов български университет:

Йосиф Аврамов е доктор по икономика и доцент в департамент „Телекомуникации“ в Нов български университет, където преподава редица предимно финансови дисциплини, в т.ч. финансов инженеринг, икономика на телекомуникациите, корпоративни финанси, банково дело, иновации в сферата на телекомуникациите, учебни предмети, свързани с европейските програми и използването на финансови инструменти в тях.

Той също е предприемач, консултант, трейдър, както и основател на сдружение, регистрирано в обществена полза – Консултантски център по европейски програми „Люлин“, и фондация, регистрирана в частна полза – Международен фонд „Център по приватизация и чуждестранни инвестиции в България“.

Член е на Управителния съвет на БТПП, а също е и съпредседател на Националната предприемаческа и занаятчийска камара. Членува и в два творчески съюза: на Съюза на учените в България и на Съюза на българските журналисти. Лектор е в Института за публична администрация при Министерския съвет, който е издал три от неговите книги.

Работил е в БНБ, в Министерството на финансите, както и като началник на управление „Финанси и инвестиции“ в Министерството на науката и висшето образование, а също и като старши съветник в Икономическата комисия на 36-ото Народно събрание. Автор е на книгите „Силата на парите“, „Корпоративни финанси“, „Използване на финансови инструменти от публичните субекти“, „Банков контрол“, „Митнически и данъчен контрол“, „Пари Кредит Борси“, „Теория и история на парите и кредита“, „Еврото – утрешните ни пари“ и др., както и на стотици статии в реномирани научни издания и в периодичния печат. Последната му книга – „България в преддверието на еврозоната“, е посветена на присъединяването на нашата страна през юли 2020 г. към валутния съюз ERM 2, както и към Банковия съюз.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
549 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.01.19 | 10:58

2
аман от тия платени професори-пропагандатори! абе господине, Румъния го отложи за 2029г., Полша, Чехия, Унгария, Дания и др. по - тъпи ли са от нас! що не кажете истината за цените в Хърватия!

2023.01.20 | 12:17

5
кой според вас е по-тъп, Полша, Чехия, Унгария, Дания или България?

2023.01.19 | 11:13

3
Аман от скапани платени тролове
С КРАКАТА НАПРЕД

2023.01.19 | 13:23

4
И ЗВЪН НА КАМБАНИ :)
PaulaFox

2023.01.19 | 10:31

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини