Защо инфлацията не спира да расте

  • 16 януари 2023 12:47

  • 508
  • 2
Защо инфлацията не спира да расте
© Pixabay

15 седмици растат главоломно цените на едро. Има сериозен ръст и на износа, но сме на отрицателен търговски баланс. Към септември сме на минус с 11 млрд.

Причините да има инфлация не са изчезнали. Живеем в глобален свят, пазарът е сегментиран, доставките са прекъснати. Имаме повишен износ, но този от 2020 г. няма да се повтори през 2023 г.  Тогава изнасяхме горива и масла, които няма да можем да продаваме в ЕС, защото са произведени от руски петрол. Това каза за "Твоят ден" Мика ЗайковаМика ЗайковаМика Зайкова е родена на 2 февруари 1942 година в София. Завършила е Минно-геоложкия институт,, икономист.

За втори пореден месец: Инфлацията в България е 16.9%

Според нея суровините, от които произвеждаме, имат нестабилни цени. "Не правим капиталови инвестиции, а така производството ни не е с висока добавена стойност и трудно се продава. Може и да се забави инфлацията, но ще продължи да расте", посочи тя. 

От своя страна икономистът Михаил Кръстев призова инфлацията да се разглежда в две направления - голяма и малка кошница. "В малката инфлацията е доста по-висока. Щом имаше такава през декември, значи проблемът е разрешен. Няма дефлация и може би през януари също няма да видим решение. Помощта за бизнеса доведе до покачване на инфлацията, което е огромен проблем. Инфлацията вече трябваше да започне да намалява", обясни той. 

По думите му през 2022 г. държавата е отпуснала над 10 млрд. лева за компенсации и помощи за бизнеса за скъпия ток. "Понижаването на инфлацията ще се случи благодарение на ограничаване на потреблението и рецесия. Преходът за субсидиране на производството с публични ресурси е негативен. Трябва да се мисли 10 и повече години напред", коментира Кръстев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
508 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Българин

2023.01.16 | 13:24

1
Не спира да расте, защото това не е инфлация, а жестока спекулация... Цените на петрола и газта паднаха, на зърното също... така че това е обяснението.

2023.01.16 | 22:02

2
добре е измислено, понеже има битка в някакво украинско село, ЕЦБ печата ли печата и се додиграва с лихва 1.75%, при инфлация над 40% за две години

Добави коментар

Водещи новини