Ремонтиралите дома си ползват данъчна отстъпка

  • 15 януари 2023 07:01

  • 14837
  • 1
Ремонтиралите дома си ползват данъчна отстъпка
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

След старта на данъчната кампания, за втора поредна година хората, които са ремонтирали дома си, ще могат да ползват данъчна отстъпка. За да се случи това, те трябва да подадат декларация пред НАП.

Станислава Николова и съпругът ѝ вече две години ремонтират апартамента си. Използвали са услугите на майстори, като до момента сметките показват, че са платили около 10 000 лева за труда им. Двамата обаче не знаят, че може да получат данъчни облекчения, свързани с ремонтите.

Станислава Николова: "Не съм напълно запозната какви документи трябва да имам, но възможността, която се предоставя, е доста добра".

Как да намалим данъците си?

За да може Станислава да кандидатства за данъчни облекчения за ремонт на дома е необходимо да отговаря на няколко критерия.

Илияна Чипилска, директор в НАП: "За разход за ремонт можете да ползвате облекчения до 2000 лева. А за да отговаряте на условията за ползване на това облекчение трябва да сте съсобственик или собственик на имота и да предоставите документ, от който е видно че сте платили на физическо или юридическо лице и съответният документ за извършено плащане.

Данните на НАП показват че през миналата година, по-малко от 1000 души в страната са се възползвали от това данъчно облекчение. Успели са да си върнат средно около 136 лева от данъка, който е трябвало да платят върху доходите, получени през 2021 година. Вероятната причина за малкия брой на хората, възползвали се от облекчението, е изискването данъкоплатецът да докаже разходите си за платения на майстора труд пред НАП с документ.

Станислава Николова: "Аз нямам такива касови бележки. Майсторите, които работят масово на обектите, не са фирми, които да се занимават само с това, а хората, които работят някъде другаде и за допълнителни приходи работят и като такива майстори".

- Не само да си вземеш фактура, дори да кажеш кой майстор ти е правил ремонт. Това е проблем. И сега правя ремонт и ако кажа кои са ми правили ремонта в НАП, след това няма да имам майстор. То и сега е трудно да се намерят. Да си ги накарат да си направят фирми, да влязат в законен бизнес.

Данъчното облекчение важи за всякакъв тип ремонти – смяна на паркет, на мебели, ремонт на кухня, смяна на електрическа или ВИК-инсталация. Но става дума само за жилищни имоти, а не за офиси. Облекчението може да се използва само за имот в България, съобщи БНТ.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
14837 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.16 | 00:29

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини