България подписва меморандум за проект за нефтопровод с Гърция

  • 14 януари 2023 16:06

  • 718
  • 3
България подписва меморандум за проект за нефтопровод с Гърция
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Съвсем скоро ще бъде подписан меморандум за проекта за нефтопровод Александруполис - Бургас, обяви служебният министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския в Гърция. Той беше гост на официалното начало на проект за изграждане на газова електроцентрала в Александруполис, предаде БТА.

Министър Христов е разговарял с гръцкия му колега Костас Скрекас, а специален гост на откриването е бил министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, се казва в съобщение на Министерството на енергетиката.

Енергийната криза в Европа налага още по-тясно сътрудничество и общи усилия между България и Гърция. Това ни сближи допълнително, така че да си партнираме в много проекти и политики. Гърция е наш партньор не само заради географското разположение, но и заради сходните ни виждания как да развиваме енергетиката в региона, коментира Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския.

Той даде пример за сътрудничеството между България и Гърция при приемането на политики на европейско ниво с цел стабилизиране пазара на газ.

България и Гърция ще проучват възможностите за изграждане на нефтопровод Александруполис – Бургас

На 4-ти януари служебното правителство одобри два меморандума за разбирателство между България и Гърция, чрез които двете държави ще могат да развиват сътрудничеството си в областта на енергетиката. Чрез първия документ двете държави се очаква да си сътрудничат при проучването на възможностите за изпълнение на проект за изграждане на нефтопровод Александруполис – Бургас.

Подписването на меморандума цели създаване на необходимата база за проучване на възможностите за реализиране на инфраструктурния проект за пренос на суров петрол от не-руски източници от пристанището Александруполис в Гърция до района на Бургас в България, съобщиха тогава от пресслужбата на Министерския съвет.

Теодора Павлова
718 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.01.14 | 18:52

3
Циганеете се с ГерКИТЕ - Германите - Романите се обвързвате. Поредната БулГЕРска продажна простотия.
Митачето

2023.01.14 | 17:22

2
България става все по зависима от своите съседи. Глупоста ни става основен враг а не Русия. Ще прежалиме нефтохим и ще плащаме на разни гърци за да ни доставят нефт. А я си представете че стане регионален конфликт както се мразят гърци и турци. Ние ще духаме супата пак........
PaulaFox

2023.01.14 | 17:15

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини