Австрия е вторият най-голям инвеститор у нас

  • 09 януари 2023 14:17

  • 407
  • 1
Австрия е вторият най-голям инвеститор у нас
© МИР
Слушай новината Слушай новината

Около 10 на сто от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании и те са концентрирани в почти всички сектори на икономиката ни: електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, търговия, тежка и лека промишленост.

Това стана известно по време на среща между служебния министър на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет с посланика на Австрия у нас Андреа Икич-Бьом, съобщиха от Министерството.

"Надявам се, че инициативата, която стартирахме във формат "закуска с инвеститори", допринесе за подобряване на диалога и бизнес средата за представителите на австрийския бизнес", каза министър Стоянов и допълни, че българската държава ще продължи да работи за положителното развитие на двустранните икономически отношения между двете страни.

"Австрия е вторият най-голям инвеститор в България с общо над 5 млрд. евро инвестиции в нашата страна", добави Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет.

Министър Стоянов подчерта, че България има потенциал да се развива като регионален лидер в областта на цифровите технологии и иновациите, а също и в аутсорсинга на услуги. В тази връзка е приоритетно стартирането на повече проекти между компании от двете страни в тази област и насърчаване на развойната и изследователска дейност. По думите му сред другите перспективни области на двустранно сътрудничество са секторите на транспортната инфраструктура и технологиите за опазване на околната среда и енергоспестяването.

В срещата взеха участие и Волфганг Тил, заместник-ръководител на мисията у нас и Филип Купфер, търговски съветник към Посолството на Австрия в България.

Турският бизнес с инвестиции за над 1 млрд. евро у нас

Министърът на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет стартира на 13 октомври миналата година новата инициатива с чуждестранните компании у нас за подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите. Първата среща от формата "закуска с инвеститори" бе с представители на австрийския бизнес.

Тогава министър Стоянов съобщи, че общо 350 австрийски компании до момента са инвестирали в страната ни 4,6 млрд. евро. През 2021 г. износът ни към Австрия расте с 36 на сто, а стокообменът е близо 1,9 млрд. евро, заяви още Стоянов.

Цветелина Кирилова
407 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЗНАЧИ 2 БОЙ

2023.01.09 | 17:33

1
ЩЕ ГО ЯДЕ, ЧЕ УГОЯВА БЪЛГАРСКИТЕ И КОЛХОЗНИТЕ ПРОСТИ Т У Т К И :)

Добави коментар

Водещи новини