Мика Зайкова: Дори и без инфлация пенсионерите у нас са изгубили покупателната си способност

  • 03 януари 2023 20:55

  • 1387
  • 4
Мика Зайкова: Дори и без инфлация пенсионерите у нас са изгубили покупателната си способност
©
Слушай новината Слушай новината

Всеки трети получава пенсия под линията на бедност от 504 лева към 1 януари 2023 г., а изплащането на парите за възрастните е отложено. То ще започне на 9 януари и ще приключи на 20. 

Лиляна е счетоводител, решава да се пенсионира една година по-рано и така пенсията ѝ става пожизнена. По този начин размерът ѝ е утвърден и няма да се влияе от индексация.

"4,8% по-малко - на моята са изчислили, че е около 37 лева по-малко. Ще бъда ощетена до края на живота ми, тъй като няма да ми се възстанови, когато направя 62 години", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Ето кога изплащат пенсиите за януари

Това са само част от промените, които влизат в сила от 1 януари тази година. Увеличават се още възрастта и стажът, необходими за пенсиониране. Възрастта се повишава с 2 месеца за жените и с 1 месец за мъжете. Бившият социален министър Ивайло Калфин смята, че промените не ощетяват хората. 

"Тази година се увеличава цената на допълнителните 5 години стаж, които могат да се купят, защото те са свързани с минималната работна заплата. Така увеличението ѝ ги повишава на около 15 лева месечно", отбеляза той. 

За сравнение в Румъния минималната пенсия е над 600 евро и е равна на минималната заплата. В България разликата между двете е огромна. Според икономиста Мика ЗайковаМика ЗайковаМика Зайкова е родена на 2 февруари 1942 година в София. Завършила е Минно-геоложкия институт, дори и без инфлация пенсионерите у нас са изгубили покупателната си способност. 

Според последните промени пенсиите трябва да се индексират по швейцарското правило с 12% от 1 юли тази година.

Мая Йорданова
1387 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
М. Иванов

2023.01.04 | 08:20

4
Тая що не спре да умува, вече е твърде възрастна за обществена дейност
Един

2023.01.04 | 02:05

3
Зайкова ,вдигането на пенсиите може да стане ,когато айляците по държавните учерждения ги съкратят на 70% ,смъкнат ги от държавните коли и им отнемат държавните осигуровки и привилегии и ранно пенсиониране ,те не работят тъй и тъй нищо и издръжката им краде над 70% от данъците и 100% от осигуровките ,не на последно место всички ,вкл и Слави трябва да почнат да си плащат данъците ,тогава да имат право да са кандидати за властта !
Ди- ди

2023.01.03 | 22:32

2
Търсете си парите от олигархията те спечелиха най много
Абе,

2023.01.03 | 21:23

1
Сакато чудовище и нищожество от Учиндол! Ти още ли не си намерил някой идиот, който да дрънка глупости от името на чалгарската ти сбирщина, а продължаваш да натрапваш на българите прабаба си Зайка Микова, пардон - Мика Зайкова, която, да прощаваш, ама вече е не само посмешище, но и страшилище!

Добави коментар

Водещи новини