Експерт: Ако държавата забрани износа на горива от рафинерията и "Лукойл", ще се стигне до шоков спад на цените на горивата

  • 07 декември 2022 08:35

  • 1121
  • 5
Експерт: Ако държавата забрани износа на горива от рафинерията и "Лукойл", ще се стигне до шоков спад на цените на горивата
© Нова телевизия

Ситуацията на пазара на горива е непредвидима към момента. Това коментира Мартин Владимиров, експерт в Центъра за изследване на демокрацията в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. 

Не знаем каква ще е реакцията на пазарите, както към тавана на за руския нефт, така и налагането на ембаргото. Една от хипотезите е, че заради налагането на таван на цените, най-вероятно ще има ответна реакция на Русия и тя ще откаже да търгува с клиенти, които се съобразяват с тези изисквания. Тогава реакцията на търговците е да повишат цените, обясни Владимиров.

Русия така или иначе продава на 60 долара. ОПЕК реши да задържи производствените квоти, с което отказва да успокои пазара. ОПЕК в момента работи в сътрудничество с Русия”, смята експертът.

Износът на дизел от България спира след 5 март 2023 г.

Според него в момента цените на горивата са се успокоили.

През тази година "Лукойл" ще генерира близо 3,5 милиарда долара печалба, които няма да бъдат обложени, тъй като компанията продава през швейцарско дружество и изобщо не фигурира като търговец на горива, отбеляза Владимиров.

Според Владимиров ако държавата забрани износа на горива от рафинерията и "Лукойл", ще се стигне до шоков спад на цените на горивата.

Ако не затвори рафинерията, тя ще произвежда много повече горива отколкото са необходими на местния пазар. Тоест пазара ще се наводни с горива. Българската държава иска да позволи износа на руски горива към трети страни и ЕС и по този начин да облагодетелства руската компания да запази маржа на печалбата си на пазара в България., коментира Владимиров.

Той обясни, че за последните 6 месеца вносът в Европа на суров нефт от Русия, се е сринал от 2 милиона барела дневно на под половин милион барела дневно. И добави, че към 2 януари само България и Унгария, и може би частично Чехия, ще внасят руски петрол. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1121 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.07 | 17:40

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.12.07 | 09:21

4
"Българската държава иска да позволи износа на руски горива към трети страни и ЕС и по този начин да облагодетелства руската компания да запази маржа на печалбата си на пазара в България., коментира Владимиров." ========================================= ГНУСНИ ИЗРОДИ !!!! ЗА РАЗСТРЕЛ СТЕ !!!!
Опа

2022.12.07 | 09:18

3
Ако стане обратното овен
Емѝ...

2022.12.07 | 09:00

2
"ОПЕК реши да задържи производствените квоти, с което отказва да успокои пазара. ОПЕК в момента работи в сътрудничество с Русия”, смята експертът." - странен "експерт". Приказките преди 3 дни бяха за още по-големи ограничения, такива бяха и очакванията на педерацията, но те не се сбъднаха. Дали не е време т.нар. "журнализтика" да почне да си подбира "експертите" по-внимателно - да има поне маймуни, които помнят какво е било преди 3 дена.
123241234

2022.12.07 | 08:59

1
А когато има шоково поскъпване защо мълчите? Мър....ши!

Добави коментар

Водещи новини