Обемът на търговията на дребно спада с 1,7% в ЕС и с 0,4% в България

  • 05 декември 2022 14:25

  • 117
  • 1
Обемът на търговията на дребно спада с 1,7%  в ЕС и с 0,4% в България
© Novini.bg/ Canva

Обемът на търговията на дребно през октомври спрямо месец по-рано е намалял с 1,7 на сто в Европейския съюз и с 1,8 на сто в еврозоната, докато през септември, отново на месечна основа, индикаторът се увеличи с 0,8 на сто и за двете зони. Това сочат най-новите сезонно коригирани данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани днес.

През октомври в сравнение със същия месец на 2021 г. календарно коригираният индекс на продажбите на дребно се е понижил с 2,4 на сто в ЕС и 2,7 на сто в еврозоната.

Спад на продажбите на дребно

В България обемът на търговията на дребно през октомври е бил с 0,4 на сто по-нисък в сравнение със септември, когато наддаде минимално – с 0,1 на сто. През октомври, но на годишна база, родната търговия на дребно е забавила растежа си до 0,6 на сто, докато през септември разшири ръста си до 2,3 на сто.

Месечно сравнение по сектори и по страни членки

В Евросъюза обемът на търговията на дребно през октомври спрямо септември е бил с 2,1 на сто надолу при нехранителните стоки, и с 1,3 на сто при храните, напитките и тютюневите изделия, докато при автомобилните горива се е повишил с 0,3 на сто.

За същия период във валутния съюз обемът на търговията на дребно намалява с 2,1 на сто при нехранителните стоки, и с 1,5 на сто при храните, напитките и тютюневите изделия, а при автомобилните горива се регистрира ръст с 0,3 на сто.

Сред страните членки, за които има налични данни, най-големи месечни намаления на общия обем на търговията на дребно са регистрирани в Австрия (-4,6 на сто), Хърватия (-4 на сто) и Белгия (-3,3 на сто). На другия край на скалата страните с най-големи увеличения на показателя са били Люксембург (+2,6 на сто), Кипър, Малта и Португалия (+0,5 на сто за всяка) и Испания (+0,4 на сто).

Годишно сравнение по сектори и по страни членки

На годишна база през октомври в ЕС обемът на търговията на дребно се е понижила с 3,6 на сто при храните, напитките и тютюневите изделия, с 2,6 на сто при нехранителните стоки, и се разширява с 3,3 на сто при автомобилните горива. Същевременно в еврозоната търговията на дребно при храните, напитките и тютюневите изделия, както и при нехранителните стоки се понижават съответно с 3,9 на сто и 2,6 на сто. При сектора на автомобилните горива продажбите на дребно растат с 2,5 на сто.

Сред държавите от ЕС, за които фигурират данни, най-голям годишен спад в общия обем на търговията на дребно са регистрирали Дания (-9,5 на сто), Швеция (-6,4 на сто) и Белгия (-5,7 на сто), докато най-голям годишен ръст са отчели в Словения (+8,5 на сто), Малта (+7,2 на сто) и Латвия (+5,7 на сто).

Радина Лазарова
117 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.05 | 22:22

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини