Цветелина Пенкова: Повишаването на енергийната ефективност води до двойно по- ниски сметки за отопление

  • 02 декември 2022 10:27

  • 309
  • 1
Цветелина Пенкова: Повишаването на енергийната ефективност води до двойно по- ниски сметки за отопление
©

Как да се помогне на уязвимите домакинства да преминат по- безболезнено през енергийната криза? Какъв е начинът за справяне с високите цени на енергията? Отговорите на тези въпроси формулира евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова на организираната от Сергей Станишев и Групата на социалистите и демократите конференция „Да намалим сметките- енергийната бедност и цените“. Събитието е в рамките на паневропейската кампания „Да намалим сметките“.

„Повишаването на енергийната ефективност на сградния фонд е дългосрочна  мярка в борбата срещу енергийната бедност и води до двойно по – ниски сметки за отопление“, изтъкна Цветелина Пенкова. Тя уточни, че  директивата за енергийни характеристики на сградите ще влезе в сила през 2024 г., като приоритет ще бъдат реновации на 15% от сградите, които са с най- ниска енергийна ефективност във всяка страна членка. „Поставя  фокус върху уязвимите домакинства, които ще разчитат на безвъзмездни средства, средства от Плановете за възстановяване и устойчивост, кохезионните фондове и държавно съфинансиране. За всички останали европейски граждани разработваме възможности за допълнителни финансови схеми и стимули чрез включване на финансовия частен сектор за предоставяне на нисколихвени заеми, изплащането на които да не превишава настоящия размер на разходите за отопление“, разясни евродепутатът.

Цветелина Пенкова: Проблемът с високите такси за сезонните работни визи за Великобритания да бъде скоростно решен

Кампанията „Да намалим сметките” на Групата на социалистите и демократите в ЕП предлага конкретни решения с фокус върху финансовото подпомагане за европейските граждани и малките и средни предприятия, нуждата от повишаване на доходите и сериозната необходимост от реформи в ценообразуването на електроенергията. Това са 15 ключови предложения, част от които са: 

- временно прекъсване на връзката между цените на газа и електроенергията , за да се облекчат незабавно сметките за електроенергия

- увеличение на доходите и достойни минимални работни заплати

 -осигуряване на правото на топъл дом и забрана за изключване на уязвими потребители от газовата и електропреносната мрежа.

„За устойчиво справяне с високите цени и гарантиране на енергийна сигурност , трябва да мислим дългосрочно като разчитаме не само на диверсификация, но и на развитието на собствени ресурси в рамките на ЕС – инвестиции във ВЕИ и ядрена енергетика“, заключи евродепутатът Цветелина Пенкова.

В конференцията, по инициатива на Сергей Станишев, участваха вицепремиерът по управление на европейските средствата Атанас Пеканов, министърът на земеделието Явор Гечев, омбудсманът на Република България Диана Ковачева, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, Димитър Ганев от „Тренд“, експерти, представители на местната власт и политици.

Последвайте канала на

Десислава Станева
309 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.02 | 12:31

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини