Цените на горивата падат преди празниците

  • 24 ноември 2022 08:57

  • 2135
  • 3
Цените на горивата падат преди празниците
© Bulphoto/архив
Слушай новината Слушай новината

Правителството ще отпусне допълнителни средства, за да може мярката от 25 ст. за литър гориво да продължи до края на годината. 

Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива коментира, че идеята е хората да бъдат по-удовлетворени от зареждането за Коледните празници.

"Като икономически ефект нямат смисъл тези 37 млн. Това преразпределяне на средствата и даване на пари на калпак изобщо не е добра идея. Хората, които се възползват от тези 25 ст., имат най-много финансови възможности", заяви той в студиото на "България сутрин".

От думите му стана ясно, че в последните две седмици тенденцията на международните пазари е следната: дизелът и бензинът паднаха с 45 долара. А до 2-3 седмици това трябва да се отрази и на колонките у нас. 

"Лукойл" взима цени на нефта от преди 10 дни. Сигурен съм, че до 2-3 седмици ще виждаме под 3 лева за дизела на определени бензиностанции. Вече не е реалистично да виждаме цени под 2 лева. Цената на метана падна с 1,60 лв. За декември прогнозната цена е с 20 лв. по-висока", каза още Хаджидимитров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му се е увеличила повече от 3 пъти работата на хората, които работят на касите на бензиностанциите. Има струпване и опашки, посочи гостът в студиото.

Каква е реалната цена на горивата у нас

Отстъпка от 1 лев на горивата, каквато предлагат от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, може да има, но не на тази бази, която е в момента - за всички потребители, категоричен е Димитър Хаджидимитров.

"Потреблението в България е около 10 млн. литра на ден, няма как 300 млн. да се съберат за един месец, от която и да е компания в България, и да бъдат разпределени с един лев надолу", смята той.

Хаджидимитров каза още, че "Лукойл" първо трябва да си покрие старите загуби и след това да се говори за споменатите 600-700 млн., които се очаква да влязат в хазната на бюджета.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2135 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.11.24 | 10:13

3
Не съм видял още при нас цени да падат, дали ще доживея то,зи миг.

2022.11.24 | 09:25

1
Браво г-н президент

2022.11.24 | 09:26

2
Респелт

Добави коментар

Водещи новини