Гуверньорът на Френската централна банка призова за бързо регулиране на крипто сектора

  • 15 ноември 2022 12:58

  • 470
  • 0
Гуверньорът на Френската централна банка призова за бързо регулиране на крипто сектора
© Pixabay

Борсата за криптоактиви Еф Ти Екс (FTX) е изпаднала в "тежка ликвидна криза", показват официални документи, внесени от компанията в американски съд, като част от започналото доброволно производство по нейната несъстоятелност. На този фон регулатори по цял свят започнаха разследвания и призоваха за бързо въвеждане на правила в разклатения крипто сектор, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

В заявлението на Еф Ти Екс до съда в американския щат Делауеър във връзка с производството по несъстоятелност се посочва, че борсата е в контакт с финансовите регулатори и е назначила петима нови независими директори във всяка от основните си компании, включително във фонда за дигитална търговия "Аламида Рисърч" (Alameda Research).

Главният изпълнителен директор и основател на Еф Ти Екс, Самюъл Бакман-Фрид заяви, че е разширил бизнеса си твърде бързо, и не е забелязал признаците на проблеми на борсата, чийто крах предизвика своеобразен шок в крипто сектора, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

"Еф Ти Екс се изправи пред тежка ликвидна криза, която наложи завеждането по спешност на тези дела", пише в съдебната документация.

"Възникнаха въпроси относно ръководството на г-н Бакман-Фрид и управлението на сложния набор от активи и бизнеси на Еф Ти Екс под негово ръководство".

Борсовата платформа също потвърди, че е отблъснала кибератака в петък, 11 ноември, след като ден по-късно съобщи за "неоторизирани транзакции".

Започналата процедура по несъстоятелност последва масовото теглене на средства от Еф Ти Екс, като в рамките на 72 часа бяха изтеглени около 6 милиарда долара. Последва оповестяване на сделка за придобиването на закъсалата платформа от конкурента й "Байненс" (Binance), който скоро след това се отказа от тези си намерения.

Експлозията на Еф Ти Екс, някога любима на крипто инвеститорите, бе оценена на над 32 милиарда долара в началото на годината. Сега тя е разследвана от американското министерство на правосъдието, Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC) и Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC), посочи пред Ройтерс източник, запознати с разследванията.

Биткойн – най-известната дигитална валута - загуби 19 на сто от стойността си от началото на месеца. Последствията от казуса с Еф Ти Екс досега бяха ограничени до крипто пазара, но вече попада и в основните политически дискусии.

Днес по време на реч в Токио ръководителят на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало призова регулаторите по света да отговорят на финансовата несигурност, причинена от крипто пазара.

"Тази несигурност е причината, поради която трябва да регулираме силно и бързо крипто активите в международен план", каза той, след което добави: "Не можем да позволим втора (подобна на настоящата) "крипто зима" да продължи да увеличава финансовата нестабилност".

Вчера и служители от Управлението за федерален резерв на САЩ и представители на законодателната власт във Вашингтон призоваха крипто финансите да бъдат подложени на по-силен регулаторен контрол.

Последвайте канала на

Десислава Станева
470 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини