Депутатите одобриха на комисия удължаването на бюджета

  • 10 ноември 2022 17:55

  • 839
  • 0
Депутатите одобриха на комисия удължаването на бюджета
© Novini.bg

С 11 гласа "за" бюджетната комисия в парламента одобри удължаването на държавния бюджет, както и двата по-малки - на ДОО и НЗОК, съобщи "24 часа".

Не е редно служебен кабинет да въвежда политики - с тези думи финансовата министърка Росица Велкова отново подкрепи тезата си защо няма да се внася нов бюджет за 2023 г., а оставя това на редовно правителство.

По думите ѝ удължителният закон ще осигури функционирането на държавата, дори ако има нови избори. От НЗОК и НОИ увериха, че разполагат с нужните финанси, за да осигурят здравните и социалните плащания.

От "Продължаваме промяната" и БСП отново се обявиха против удължаването и "за" приемането на нов закон. Румен Гечев от БСП призова трите варианта на бюджет, които финансовото министерство обяви че е изготвило, все пак да бъдат дадени на бюджетната комисия и посочи, че подкрепят удължаването, за да може между първо и второ четене да внесат конкретни предложения.

БСП и ГЕРБ на среща за бюджета

Кирил Ананиев от ГЕРБ подчерта, че приемане на нов бюджет би затруднило евентуалното ново сформирано редовно правителство и би го го задължило да изпълнява вече насочени политики. Според Ананиев, ако сметнат в средства идеите на ПП и БСП, дефицитът би отишъл към 8-9%, а дългът щял да нарасне значително. При една актуализация пък ще са нужни редица рестриктивни мерки.

Един редовен кабинет може да актуализира приетият нов бюджет, контрира го Асен Василев от "Промяната".

От АИКБ заявиха, че подкрепят удължаването, от КНСБ обаче не. Председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов поиска да се запази намалената ставка от 9 % ДДС за бранша. Управителят на БНБ Димитър Радев посочи, че подкрепя позицията на финансовото министерство за удължаване на бюджета. За един централен банкер е предизвикателство да направи коментар без числа. Подкрепям министерството на финансите, каза Радев.

Никола Стоянов: Не може да се очаква от служебния кабинет в такава нестабилност да внася бюджет

Той отново посочи, че се върви към затягане на лихвените условия с цел да се ограничи търсенето и съответно да се намали инфлацията. Фискалната политика да върви към консолидация, не към разхлабване, каза още пред депутатите Радев и предупреди за дисбаланс в икономиката. 

На въпрос на Асен Василев дали удължаването на бюджета ще се отрази на влизането ни в еврозоната, Радев отговори, че неяснотата около фискалната ни политика е проблем. 

Лазар Лазаров: Наличието на служебен кабинет не предпоставя внасянето на бюджет за 2023 г.

По думите на управителя на БНБ шансовете ни да въведем еврото в посочения срок от 2024 г. са между 30 и 40%. Преди приемането на решението на парламента в тази посока шансовете са били 0%, стана ясно още от думите на Радев. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
839 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини